Novice

Prihodki v letu 2021 v vseh dejavnostih višji

V 2021 so se čisti prihodki od prodaje v primerjavi s prejšnjim letom zvišali za več kot petino; najbolj v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro. Zelo so porasli tudi v gostinstvu, vendar pa v tej dejavnosti še vedno ni bil dosežen prihodek iz leta 2019.

Prihodki v letu 2021 v vseh dejavnostih višji

Rast prihodkov najvišja v oskrbi z električno energijo, plinom in paro

V Sloveniji je leta 2021 delovalo 185.935 podjetij s pretežno tržno dejavnostjo. Njihovi čisti prihodki od prodaje so se v primerjavi s prejšnjim letom zvišali za več kot petino (23 %); najbolj so se povečali v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 45 %). Zelo so porasli tudi v gostinstvu (30 %), vendar pa v tej dejavnosti še vedno ni bil dosežen prihodek iz leta 2019. Dodana vrednost se je povečala za petino (20 %). Najvišja rast je bila v gostinstvu, sledili sta področji dejavnosti trgovina ter informacijske in komunikacijske dejavnosti. Podjetja so imela za 2 % več zaposlenih in samozaposlenih oseb.

Največ podjetij se je ukvarjalo s strokovnimi, znanstvenimi in tehničnimi dejavnostmi, med njimi pa je imela največji delež dejavnost podjetniškega in poslovnega svetovanja (37 %). Največ prihodka so ustvarila podjetja v trgovini – 46 % podjetja v trgovini na debelo, 38 % v trgovini na drobno in 16 % v trgovini z motornimi vozili. Največ zaposlenih in samozaposlenih oseb je delalo v predelovalnih dejavnostih; v teh sta prevladovali proizvodnja kovinskih izdelkov razen strojev s 17 % in proizvodnja električnih naprav z 11 %.

Nabor opazovanih storitvenih dejavnosti razširjen

Z novo evropsko zakonodajo o poslovnih statistikah se je pri strukturni statistiki podjetij razširil nabor opazovanih dejavnosti. Pri storitvenih dejavnostih so se leta 2021 začela spremljati tudi področja izobraževanja, zdravstva in socialnega varstva, kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnosti ter drugih storitvenih dejavnosti.

Nove dejavnosti so ustvarile 2.463 milijonov EUR oz. 2 % celotnega prihodka v poslovanju podjetij. V teh podjetjih je delalo 56.076 zaposlenih in samozaposlenih oseb oz. 7 % vseh oseb. Po številu so prevladovala podjetja s pretežno tržno dejavnostjo, vendar pa so prispevala manj kot tretjino prihodka ter zaposlenih in samozaposlenih oseb. Več kot 70 % prihodka so ustvarila podjetja z netržno dejavnostjo, toda ta med dejavnostmi strukturne statistike podjetij niso bila opazovana.

V primerjavi z letom 2020 se je med vsemi dejavnostmi strukturne statistike podjetij najbolj povečalo število podjetij v na novo opazovani dejavnosti zdravstva in socialnega varstva (za 12 %), poleg tega se je v tej najbolj zvišalo tudi število zaposlenih in samozaposlenih oseb (za 10 %).

Več si lahko preberete tukaj.

"Vir: SURS"