Novice

Posojila se (še) ne bodo dražila

Svet Evropske centralne banke (ECB) na prvi seji v novem letu ni spreminjal začrtane smeri denarne politike. Ta najprej predvideva konec neto nakupov v okviru pandemičnega programa odkupovanja obveznic z marcem, začetek dvigovanja rekordno nizkih obrestnih mer pa šele po koncu neto nakupov v okviru rednega kriznega programa odkupovanja obveznic.

Posojila se (še) ne bodo dražila

Svet ECB tako ostaja pri smeri denarne politike, ki jo je začrtal na zadnji seji decembra lani. Centralne banke območja z evrom tako v začetku tega leta zmanjšujejo dinamiko odkupov v okviru 1.850 milijard evrov vrednega pandemičnega programa odkupovanja obveznic, s koncem marca pa bo neto nakupov konec.

Bodo pa centralne banke glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru PEPP, znova investirale vsaj do konca leta 2024, postopno zmanjševanje portfelja vrednostnih papirjev v okviru tega programa pa se bo po navedbah sveta ECB izvajalo tako, da se bo preprečilo poseganje v ustrezno naravnanost denarne politike.

Še več milijard v državne obveznice

Obenem pa naj bi centralne banke evrosistema za krajši čas povečale nakupe v okviru rednih programov odkupovanja obveznic (APP), ki trajajo že od začetka 2015. Obseg mesečnih neto nakupov v okviru programov APP, ki je trenutno pri 20 milijardah evrov, bo tako v drugem letošnjem četrtletju pri 40 milijardah evrov in v tretjem pri 30 milijardah evrov. Od oktobra 2022 naprej pa bo svet ECB neto nakupe ohranil na mesečni ravni 20 milijard evrov, in sicer tako dolgo, kot bo treba, da se okrepi spodbujevalni učinek ključnih obrestnih mer.

Obrestne mere ostajajo na rekordno nizki ravni

Svet ECB pričakuje, da se bodo neto nakupi končali, tik preden začne ECB dvigovati ključne obrestne mere, glavnico zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programov, pa bodo centralne banke še naprej v celoti znova investirale, in sicer daljše obdobje po tistem, ko bo svet ECB začel dvigovati ključne obrestne mere ECB.

Obrestne mere ostajajo na rekordno nizki ravni. Svet ECB je tako danes po pričakovanjih pustil ključno obrestno mero, ki je že skoraj šest let pri nič odstotkih, nespremenjeno. Obrestni meri za odprto ponudbo mejnega posojila in odprto ponudbo mejnega depozita prav tako ostajata nespremenjeni pri 0,25 odstotka oz. minus 0,50 odstotka.

Več si lahko preberete tukaj.