Novice

Na ljubljanskem letališču malo potnikov in kmalu točka za testiranje na koronavirus

Medtem ko je javni potniški promet v Sloveniji zaradi epidemije obstal, letalski potniški promet na brniškem letališču še vedno poteka. Ob zaostrenih ukrepih in omejitvah gibanja po celotni Evropi se je število letov občutno zmanjšalo. V pričakovanju izboljšanja razmer pa na letališču vzpostavljajo točko za testiranje na koronavirus.

Na ljubljanskem letališču malo potnikov in kmalu točka za testiranje na koronavirus

Kot je za STA pojasnila vodja korporativnega komuniciranja v Fraportu Slovenija Brigita Zorec, v teh dneh na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana redno letijo le tri letalske družbe, in sicer Lufthansa petkrat tedensko v Frankfurt, Turkish Airlines trikrat tedensko v Istanbul in Air Serbia štirikrat tedensko v Beograd.

Tudi ti leti, ki še obstajajo, so bolj slabo zasedeni

"V teh časih letijo tisti, ki morajo potovati, bodisi zaradi posla ali študija bodisi zaradi obiskov družine. Tako so tudi ti leti, ki še obstajajo, bolj slabo zasedeni," je povedala Zorčeva. Pojasnila je, da je nekaj tudi čarterskih letov. Nekoliko več pa je splošne aviacije oziroma zasebnih poletov, saj ljudje, ki morajo nekam oditi tudi v času, ko ni ustreznih komercialnih letov, potujejo z zasebnimi letali, navaja STA.

"Žal se uresničuje, kar smo napovedali že pred zimsko sezono, da nas čaka naporno obdobje tako po finančni plati kot po pičlem prometu. Kot kaže, bo zima dolga in trda," je izpostavila Zorčeva. V zimskem voznem redu bi glede na napovedi morali tedensko imeti 60 poletov. Vendar so se epidemiološke razmere hitro zaostrile. Še vedno pa na ljubljanskem letališču v zimski sezoni pričakujejo napovedane prevoznike in destinacije, le da se ti prilagajajo trenutnim razmeram in zamikajo začetek vzpostavitve linij.

Pripravljajo se na boljše čase

"Nadejamo se, da bo, ko bo epidemija obvladana, tudi povpraševanje po letih ponovno naraslo. Verjamemo v okrevanje prometa in v dodajanje tako povezav kot števila letalskih prevoznikov na Brniku," je povedala sogovornica. Kot je pojasnila, se zato kljub trenutno majhnemu prometu že pripravljajo na dneve, ko bo promet znova stekel bolj množično, poroča STA.

Pripravljajo vzpostavitev točke za testiranje na novi koronavirus

Tako na ljubljanskem letališču po vzoru nekaterih letališč iz tujine pripravljajo vzpostavitev točke za testiranje na novi koronavirus. "Postalo je že precej jasno, da bomo morali z virusom tudi v prihodnjem obdobju živeti ter da bo eden od pogojev za potovanja negativen test na novi koronavirus," je pojasnila Zorčeva. Pričakuje, da se bodo po sprostitvi ukrepov z negativnim testom potniki lahko izognili karanteni, navaja STA.

Za testiranja bo letališče sklenilo dogovor z zasebnim izvajalcem, in sicer Zdravstvenim zavodom Zdravje iz Ljubljane. Potniki in tudi drugi zainteresirani bodo tako lahko na letališču opravili test in v nekaj urah iz laboratorija na Golniku prejeli izvid. Testiranje bo plačljivo in bo strošek potnika, cena pa še ni znana. Steklo bo predvidoma konec novembra, sama časovnica pa je odvisna tudi od razvoja razmer in sproščanja omejitev, poroča STA.

Več si lahko preberete tukaj.