Novice

Ministrstvo nad plačo Roberta Goloba: Bo moral vračati denar?

Predsednik uprave GEN-I Robert Golob je v letu 2020 vsak mesec prejel okoli 18 tisoč evrov neto.

Ministrstvo nad plačo Roberta Goloba: Bo moral vračati denar?

Predsednik uprave GEN-I Robert Golob je v letu 2020 vsak mesec prejel okoli 18 tisoč evrov neto. Ker Golob vsaj do srede vodi podjetje, ki je uradno v državni lasti, smo preverili, ali njegova plača sploh ustreza t. i. Lahovnikovemu zakonu o prejemkih direktorjev javnih družb. Na ministrstvu za gospodarstvo so nam odgovorili, da so sprožili potrebne postopke in da so pozvali GEN-I, naj utemelji izplačila Robertu Golobu. Gen-I zadnja leta namreč niso vodili na seznamu državnih podjetij.

"Velika plača, itak. Sem ponosen nanjo? Sem," je pretekli teden na dogodku podjetja GEN-I svoje prihodke komentiral Robert Golob. Kot pravi sam: "Moja fiksna plača sploh ni najvišja v energetiki. Je sploh nočem. To bi bil dolgčas. Jaz hočem, da sem izzvan. Jaz hočem tekmovati, da si plačo zaslužim."

Golob največ zasluži z nagradami

Sicer drži, da Golob nima najvišje fiksne plače v energetiki. Vendar kot smo že poročali na Siolu, večino njegovih prihodkov predstavlja variabilni del oziroma nagrada za uspešnost. Kar je leta 2020 znašalo 114 tisoč evrov neto. Zato smo preverili, kako prejemki Goloba ustrezajo t. i. Lahovnikovemu zakonu (zakon o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti).

Več si lahko preberete tukaj.

 

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024