Novice

Katerih kadrov bo primanjkovalo v letu 2023?

Tudi za prihodnje leto so napovedani primanjkljaji za vrsto poklicev na področjih zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva.

Katerih kadrov bo primanjkovalo v letu 2023?

V letošnjem Poklicnem barometru so na Zavodu RS za zaposlovanje ocenjevali 182 poklicev, za katere na ravni Slovenije predvidevajo:

  • 99 poklicev – primanjkljaj kadra, saj bodo potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela,
  • 46 poklicev – ravnovesje med potrebami delodajalcev in ponudbo na trgu dela,
  • 37 poklicev – presežek kadra glede na oceno potreb trga dela.
     

Nekaj glavnih poudarkov iz raziskave

  • Letos imamo med primanjkljaji 9 poklicev manj kot v lanskem letu, v kategoriji ravnovesja 5 poklicev manj, kategorija presežka pa je letos večja za 19 poklicnih skupin.
     
  • Med ocenjevanimi poklici se najbolj opazna sprememba v primerjavi z lanskoletnimi napovedmi nanaša na obravnavane poklice s področja posredovanja informacij v klicnih centrih, prodaje po telefonu ter s področja dostave. Za vse omenjene poklice so lanskoletne napovedi predvidevale primanjkljaj, medtem ko letošnje napovedi kažejo na to, da bodo poklici v presežku. 
     
  • Prav tako zadnja izvedba Poklicnega barometra kaže na predviden presežek nabavnih referentov, posrednikov za zaposlovanje, telefonistov, uradnikov v statistiki, financah in zavarovalništvu, blagajnikov in prodajalcev vstopnic ter delavcev za ročno pakiranje in preprosta prekladalna dela (lani v kategoriji ravnovesje).
     
  • Za prihodnje leto (2023) se še vedno predvideva primanjkljaj različnih skupin učiteljev v osnovnih šolah, srednjih šolah, svetovalnih delavcev, pa tudi vzgojiteljev v vrtcih. 
     
  • Prav tako se predvideva primanjkljaj različnih skupin strokovnjakov – finančnih analitikov, analitikov poslovnih procesov, sistemskih analitikov, odvetnikov, tožilcev in pravobranilcev (pretekle napovedi so pri omenjenih poklicih predvidevale ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem).
     
  • Predvideva se, da bodo iz primanjkljaja v ravnovesje prešli strokovnjaki za razvoj kadrov in karierno svetovanje, prometni odpravniki in referenti za promet, obdelovalci lesa in delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih.

Več preberite tukaj.