Novice

Kakšno je zanimanje Slovencev za nakup nepremičnin na Hrvaškem

Slovenci imajo na Hrvaškem več kot sto tisoč nepremičnin.

Kakšno je zanimanje Slovencev za nakup nepremičnin na Hrvaškem

Slovenci imajo na Hrvaškem več kot sto tisoč nepremičnin, večinoma hiš in apartmajev ob hrvaški obali. V zadnjih 20 letih so tujci na Hrvaškem kupili 42 tisoč nepremičnin, od tega Slovenci tretjino. Sledijo jim Nemci, Avstrijci, Italijani in Madžari. Po veliki rasti cen nepremičnin v Sloveniji, rekordni količini privarčevanega denarja Slovencev na bankah, ničelnim bančnim obrestnim meram in ugodnih posojilih se Slovenci še bolj spogledujejo z nakupom nepremičnin na Hrvaškem.

Čeprav je Radenko Stanivuković, direktor hrvaške nepremičninske agencije Promova, za spletni oglasnik bolha.com poudaril, da se je zanimanje slovenskih državljanov za nakup nepremičnin v Istri in na obmejnih območjih v zadnjem letu povečalo, direktor slovenske nepremičninske družbe ABC nepremičnine Andrej Kuplenk opaža nasprotno.

"Zaradi pandemije in omejitev, povezanih s prehodi državnih meja, se je zanimanje naših državljanov v primerjavi s preteklimi leti zmanjšalo za več kot 60 odstotkov," ugotavlja.

1280x360 60c05f8749917_hrvaska_vrsar2.jpg

Večina Slovencev po njegovih navedbah išče nepremičnino blizu morja, najbolj v Istri in na otoku Krku. Meni, da je tako zaradi bližine doma oziroma hitre dostopnosti, deloma pa tudi zaradi tam že prisotnih slovenskih lastnikov počitniških hiš.

"Seveda so obalna mesta in naselja bolj privlačna in veliko dražja, a kot kaže, ima tudi notranjost Istre svoje čare. Vse več kupcev tudi v tem delu najde svoj mir in zabavo," pojasnjuje Josip Šikić iz JO-DA nekretnine.

1280x360 60c05f857b3a5_hrvaska_rovinj1.jpg

Večina za nakup ne potrebuje posojila

Slovenci najbolj povprašujejo po apartmajih v vrednosti do 150 tisoč evrov in hišah v vrednosti do 250 tisoč evrov.

"Premožnejši Slovenci pa iščejo bolj redke 'bisere' in so zanje pripravljeni odšteti tudi več kot štiri tisoč evrov za kvadratni meter. Zlasti to velja za luksuzne nepremičnine v Savudriji, kjer na primer najcenejša nepremičnina v Petram resortu stane dobrih 150 tisoč evrov, najdražja vila pa več kot 1,7 milijona evrov," ponazori Kuplenk.

Več preberite tukaj.