Novice

Gantar bi zaprl gospodarstvo. Počivalšek: Tega ne morem sprejeti.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku posredoval poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti zaradi slabe epidemiološke situacije in posledične obremenjenosti zdravstvenega sistema. Minister Počivalšek pa pravi, da poziva k zaprtju gospodarskih dejavnosti ne more podpreti. Po informacijah STA naj bi Gantar s popolnim zaprtjem gospodarskih dejavnosti pogojeval tudi svoje nadaljnje sodelovanje v vladi.

Gantar bi zaprl gospodarstvo. Počivalšek: Tega ne morem sprejeti.

Minister Tomaž Gantar je v dopisu, posredovanem v kabinet ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, zapisal, da kljub sprejetju ukrepov za zajezitev širjenja covid-19 ugotavljajo, da se epidemiološka situacija ne izboljšuje dovolj hitro, posledično pa se nadaljuje tudi izjemno kritična obremenjenost slovenskega zdravstvenega sistema.

Stanje v bolnišnicah je slabo, ljudje umirajo

"Število hospitaliziranih pacientov narašča, izjemno visoko je še vedno tudi število pacientov s covid-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. Ni mogoče prezreti dnevno visokih številk, ki govorijo o posameznikih, ki so boj s covid-19 izgubili," je navedel Gantar v dopisu, ki ga je pridobila STA.

Gantar ne vidi druge možnosti 

Minister zato ne vidi drugih možnosti za zajezitev epidemije, kot je popolno zaprtje oz. zaustavitev vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti. Kot je dodal, bi omenjena ustavitev veljala 14 dni od sprejetja te odločitve na vladi. Počivalška je zato pozval, naj vladi predlaga takšen ukrep, dopis pa je bil kot predlog neuradno že posredovan tudi na vlado, še navaja STA.

Gantar je sicer zaostritev ukrepov na področju gospodarskih dejavnosti predlagal že v začetku novembra. Vlada je predlogom sledila ter v celoti prepovedala zbiranja, ustavila javni potniški promet in zaprla nenujne trgovine.

Počivalšek: Poziva k zaprtju gospodarskih dejavnosti ne morem podpreti

Na dopis se je danes odzval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. "Poziva k zaprtju gospodarskih dejavnosti ne morem podpreti. Do sedaj smo spoštovali vse predloge, tudi javno smo jih zagovarjali, vendar z njimi žal ne dosegamo pričakovanih rezultatov. Zato predlagam korenito spremembo strategije in podpiram zahteve gospodarstva," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Na ministrstvu za gospodarstvo so zapisali, da so prejeli poziv k zaustavitvi oziroma zaprtju gospodarskih dejavnosti, ki ga ne morejo podpreti. "Do sedaj smo spoštovali vse predloge, vse zahteve posebne vladne skupine za zajezitev epidemije, še več, tudi javno smo jih zagovarjali, ker smo zaupali zdravstveni stroki," so dodali. 

Strogi ukrepi in najdaljše popolno zaprtje, a se stanje ne izboljšuje

"Razumem in spoštujem dejstvo, da je zdravstveni sistem na robu zmogljivosti, vendar glede na razvoj dogodkov ugotavljam, da z našo strategijo zajezitve epidemije ne dosegamo pričakovanih rezultatov," je ob tem ugotovil minister Počivalšek. "Imamo stroge ukrepe in najdaljše zaprtje (t. i. lockdown) v regiji, pa nam kljub temu števila okuženih nikakor ne uspe znižati, kot bi vsi skupaj želeli."

Dodali so, da si moramo enostavno priznati, da smo na strateški ravni v slepi ulici. Epidemija se je sedaj razvila predvsem v psihološko krizo zaupanja. Ni dovolj, da imamo dobre ukrepe v teoriji in na papirju, temveč jih morajo ljudje spoštovati tudi v praksi.

Vse več indicev o delu na črno

Počivalšek še dodaja, da moramo pridobiti zaupanja ljudi, da bi to dosegli. "Pri tem niso krivi ljudje, ki očitno kršijo predpisane ukrepe, temveč mi, ker jih moramo z drugimi prijemi prepričati v njihovo upoštevanje," pravi. Prav tako je vse več indicev, da se številne dejavnosti izvajajo na črno, kar je z vidika tveganja širjenja okužb še toliko bolj nevarno.

Predlagajo korenito spremembo strategije

"Če nek pristop ne deluje zaradi krize zaupanja, nam vztrajanje na tej poti nikakor ne bo pomagalo." Zato na ministrstvu predlagajo korenito spremembo naše strategije in podpirajo zahteve gospodarskih organizacij. Namesto zapiranja dejavnosti predlagajo drugačen pristop.

"Za vsako dejavnost naj zdravstvena stroka predpiše stroge pogoje izvajanja, ki bodo preprečili širjenje okužb. Nato vse razpoložljive inšpekcijske službe usmerimo v strog nadzor njihovega spoštovanja in strogo kaznovanje morebitnih kršitev. Poleg tega je nujna maksimalna pospešitev izvajanja hitrih testov, s čimer zamujamo. Nujno je tudi preveriti, ali lahko naredimo kak napredek pri hitrem izdajanju karantenskih odločb in bolniškega staleža, da evidentirano okužene takoj osamimo. Verjamemo, da lahko s korenito spremembo strategije na podlagi razumevanja, da se sedaj ukvarjamo s psihološko krizo zaupanja, dosežemo boljše rezultate, kot če bi vztrajali in nadaljevali s sedanjim pristopom," so še dodali na ministrstvu.

Gospodarstvo: Nujna takojšnja sprostitev gospodarstva, ne zaostrovanje

Ukrepi niso prinesli pričakovanih rezultatov, zato je treba nujno čim prej sprostiti nekatere dejavnosti, je v skupnem pozivu zapisalo osem gospodarskih združenj. Prepričani so, da je pravi ukrep ponovno delovanje dejavnosti, a ob strogih zaščitnih ukrepih. Pod poziv, ki so ga posredovali iz Kluba slovenskih podjetnikov, so se podpisali še Združenje Manager, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Gospodarska zbornica Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije in Britansko-slovenska gospodarska zbornica, poroča STA.

Kot so opozorili, je pomemben del gospodarstva vse bolj prizadet zaradi prepovedi ali močnih omejitev poslovanja, zaradi česar se gospodarska škoda iz dneva v dan močno povečuje. "Že zdaj vsak teden izgubimo 60 milijonov evrov dodane vrednosti. Če bi ukrepe v 14 dneh zaostrili, bi dodatno izgubili tudi do 700 milijonov evrov dodane vrednosti. Zato menimo, da so nujni drugačni ukrepi od dosedanjih in da nikakor ni prava pot v novih omejitvah in prepovedih za gospodarstvo," so poudarili.

Več si lahko preberete tukaj.