Novice

Decembrske stavke trgovcev ne bo

Sindikatu delavcev trgovine Slovenije je s predstavniki trgovskih družb po več mesecih pogajanj uspelo doseči dogovor glede postavljenih zahtev po višjih plačah. To pomeni, da stavke, ki je konec preteklega tedna visela v zraku, ne bo, je za STA potrdil generalni sekretar sindikata Ladi Rožič. Podrobnosti o izkupičku pogajanj bodo znane v torek.

Decembrske stavke trgovcev ne bo

Kot je pojasnil Rožič, so predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije in Gospodarske zbornice Slovenije soglašali z zahtevami sindikata, zato so se obvezali, da se odrečejo stavki, ki je bila napovedana za december.

Trenutno pogajalski strani pripravljata vsebino aneksa h kolektivni pogodbi, podrobnosti o njegovi vsebini pa bodo znane v torek, je še napovedal.

 

Višje plače in nadomestilo za malico, regres v gotovini

Je pa že zdaj jasno, da bodo zaposleni v trgovskih podjetjih po novem deležni višjih plač in povračil stroškov v zvezi z delom. Višina malice bo po novem znašala 6,15 evra, regres pa bo najmanj v višini zakonsko določene minimalne plače, pri čemer bo moral biti od zdaj v celoti izplačan v gotovini in ne, kot se je to v preteklosti pogosto dogajalo, deloma v bonih za nakup živil.

Predstavniki sindikata so konec septembra zbrali 6.470 podpisov pod peticijo, s katero so zahtevali višje plače in povračilo stroškov v zvezi z delom, ureditev delovnega časa in boljše delovne pogoje. Kot so tedaj poudarili, plače trgovcev ne omogočajo več dostojnega preživetja, kar je tudi eden od razlogov za kadrovsko podhranjenost.

Sindikat je konec septembra zaradi nezadovoljstva v panogi oblikoval več zahtev, ki jih je naslovil na delodajalske organizacije. Zahtevali so dvig osnovne plače, ki ne sme biti nižja od zakonsko določene minimalne plače. Prav tako so zahtevali povračilo polnih potnih strokov, regres za letni dopust v višini najmanj 1.500 evrov.

Več si lahko preberete tukaj.