Novice

Banka Slovenije: Trg dela blizu predkrizne ravni

V Sloveniji se z izboljševanjem epidemiološke situacije hitro povečuje gospodarska aktivnost.

Banka Slovenije: Trg dela blizu predkrizne ravni

V Sloveniji se z izboljševanjem epidemiološke situacije hitro povečuje gospodarska aktivnost, ugotavlja Banka Slovenije. Gospodarska rast bo v prihodnjih mesecih predvidoma višja od evrskega povprečja. Z odpiranjem gospodarskih dejavnosti se izboljšujejo tudi razmere na trgu dela, ki so v nekaterih kazalnikih že primerljive tistim pred krizo.

Svetovna gospodarska aktivnost se ob izboljšanju epidemioloških razmer in intenzivni podpori ekonomskih politik krepi hitro, vendar zelo neenakomerno. Med razvitimi gospodarstvi izstopajo ZDA, ki so že v letošnjem prvem četrtletju presegle predkrizno raven bruto domačega proizvoda (BDP), v junijski publikaciji Gospodarska in finančna gibanja navaja Banka Slovenije.

Kažejo se tudi znaki močnega gospodarskega oživljanja evrskega območja, saj so nekateri kratkoročni kazalniki na zgodovinsko visokih ravneh. Na drugi strani ostaja okrevanje številnih gospodarstev v razvoju oteženo zaradi nezadostnega obvladovanja epidemije.

Tudi gospodarska aktivnost v Sloveniji se hitro povečuje. Krepita se domače in tuje povpraševanje, zaupanje v gospodarstvu pa je že na predkrizni ravni. Blagovni izvoz narašča, nekateri kazalniki pa za konec drugega četrtletja nakazujejo preseganje predkriznih ravni domače končne potrošnje. Dodatno se bodo krepile investicije, tudi gradbene, saj Banka Slovenije ocenjuje, da je bil padec gradbene aktivnosti v prvih mesecih leta zgolj začasen.

 

Več si lahko preberet tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024