Novice

Vlada malim in srednjim podjetjem olajšala pot do ugodnih kreditov

Vlada je dala soglasje k podaljšanju rokov za odobritev kreditov do 31. decembra letos in za nakazila sredstev končnim prejemnikom do 31. decembra 2017.

Vlada malim in srednjim podjetjem olajšala pot do ugodnih kreditov

Vlada je dala soglasje k podaljšanju rokov za odobritev kreditov v okviru ukrepov finančnega inženiringa za spodbujanje razvoja malih in srednje velikih podjetij ter spodbujanje tehnološko-razvojnih projektov 2011-2013. Ob tem je soglašala z omilitvijo kriterijev za črpanje teh virov SID banke, je po seji povedal državni sekretar Aleš Cantarutti.

Pomoč najbolj potrebujejo mala in srednja podjetja

Ministrska ekipa je soglašala tudi z blažjimi kriteriji za črpanje teh virov, Cantarutti pa je v tej luči posebej izpostavil linijo za mala in srednje velika podjetja. "Tako pomagamo delu gospodarstva, ki morda še najbolj krvavo potrebuje finančno pomoč oz. dostop do virov financiranja," je poudaril.

Minimalni znesek posojila 30.000 evrov

Skladno s soglasjem vlade bo tako prišlo do omilitve kriterija števila zaposlenih pri končnih prejemnikih posojila s tri na dva ter do povečanja dovoljenega razmerja med neto finančnim dolgom in dobičkom pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA podjetja s pet- na šestkratnik. V okviru ukrepa finančnega inženiringa za spodbujanje razvoja malih in srednje velikih podjetij je potrjeno znižanje minimalnega zneska posojila s 100.000 na 30.000 evrov, je naštel državni sekretar.

Možnost ugodnih kreditov bo, tako Cantarutti, na ta način dobilo več kot 2500 podjetij.

Zagotovljena sredstva v višini 480 milijonov evrov

Gospodarsko ministrstvo za izvedbo ukrepov zagotavlja proračunska sredstva v skupnem obsegu 170 milijonov evrov (120 milijonov za prvi ukrep in 50 milijonov za drugi ukrep. V okviru obeh ukrepov SID banka zagotavlja dodatna sredstva v skupnem obsegu 480 milijonov evrov (380 milijonov za prvi ukrep in 100 milijonov za drugi ukrep, so naknadno sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024