Novice

V Nemčiji Rast trgovine na drobno

Nemčija je januarja na mesečni ravni zabeležila 2,9-odstotno rast trgovine na drobno, ki velja za zelo pomemben kazalec zaupanja potrošnikov.

V Nemčiji Rast trgovine na drobno

Januarska rast trgovine na drobno je bila glede na mesečno primerjavo z 2,9 odstotka najvišja od januarja 2013, medtem ko so analitiki pričakovali 0,4-odstotno povečanje. Decembra se je trgovina na drobno na mesečni ravni okrepila za 0,6 odstotka, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes objavil nemški statistični urad.

Na letni ravni rast za 5,3 odstotka

Na letni ravni se je trgovina na drobno januarja okrepila za 5,3 odstotka, kar je najbolje od junija 2010. K rasti so prispevale višje plače, optimizem glede gospodarstva in nizke cene nafte, ki so okrepile potrošnjo v največjem evropskem gospodarstvu.

H gospodarski rasti bo prispevala zasebna potrošnja

Analitiki na podlagi teh podatkov pričakujejo, da bo Nemčija letos beležila dobre podatke o gospodarski rasti, h kateri naj bi veliko prispevala zasebna potrošnja.

"Poceni nafta, zdrava rast prihodkov, nizke obrestne mere in šibkejša tveganja so skupaj prispevali k zelo dobremu začetku leta za nemške trgovce na drobno," je dejal ekonomist Berenberg Bank Christian Schulz, ki sicer ne pričakuje, da bi rast ostala na tako visokih ravneh.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024