Novice

Rok za oddajo letnih poročil podaljšan do 31. maja 2020

AJPES obvešča zavezance za predložitev letnih poročil in premoženjskih bilanc, da je Vlada že določila besedilo predloga Zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki bo podaljšal rok za predložitev davčnih obračunov in letnih poročil na 31. maj 2020.

Rok za oddajo letnih poročil podaljšan do 31. maja 2020

S tem zakonom se zaradi posledic epidemije zamikajo roki za predložitev davčnega obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti in davčnega obračuna davka od dohodkov pravnih oseb ter za oddajo letnih poročil AJPESU-u (vse za leto 2019) z 31. marca na 31. maj 2020.

Spletna aplikacija AJPES za oddajo letnih poročil in spletna aplikacija premoženjskih bilanc ves čas delujeta, zavezanci lahko predložijo letno poročilo ali premoženjsko bilanco elektronsko brez težav.

AJPES je pooblaščen za zbiranje, obdelovanje in posredovanje podatkov iz letnih poročil poslovnih subjektov v skladu z zakoni ter za javno objavljanje letnih poročil in drugih podatkov gospodarskih družb, samostojnih podjetnikov in drugih poslovnih subjektov v skladu z Zakonom o gospodarskih družbah in drugimi zakoni.

V skladu s predpisi morajo poslovni subjekti AJPES predložiti podatke iz letnih poročil za državno statistiko oziroma letna poročila za zagotovitev javnosti. Večina poslovnih subjektov predloži AJPES letno poročilo hkrati za namen državne statistike in za namen zagotovitve javnosti ter tudi za davčni namen. Podatkov iz letnih poročil za javno objavo in za državno statistiko pa ne predlagajo samostojni podjetniki, ki so obdavčeni na podlagi ugotovljenega dobička z upoštevanjem normiranih odhodkov ter poslovni subjekti, ki niso ustanovljeni kot pravne osebe in nimajo statusa samostojnega podjetnika (notarji, odvetniki, samostojni zdravstveni delavci, samostojni kulturni delavci, športniki, novinarji, nekateri drugi poslovni subjekti in civilna združenja).

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024