Novice

Med MSP v Sloveniji lani največ samostojnih podjetnikov posameznikov

Med MSP v Sloveniji lani največ samostojnih podjetnikov posameznikov

Med MSP v Sloveniji je bilo v 2019 največ samostojnih podjetnikov posameznikov, več kot polovica. 38 % je bilo družb z omejeno odgovornostjo, 2 % pa nosilcev dopolnilne dejavnosti na kmetiji in registriranih sobodajalcev. Med velikimi podjetji je bilo največ družb z omejeno odgovornostjo, sledile so delniške družbe in komanditne družbe.

Največ podjetij, uvrščenih med MSP, več kot polovica, je v 2019 opravljalo druge storitve; ta podjetja so tudi zaposlovala največ oseb (40,0 %) in ustvarila tudi največjo dodano vrednost (38,8 %). Po ustvarjenem prihodku pa so bila med MSP na prvem mestu podjetja, ki so po svoji dejavnosti spadala v področje trgovina.

Med podjetji v Sloveniji, nastalimi v 2018 brez predhodnika, so bila v veliki večini mikropodjetja, tj. podjetja z manj kot 10 zaposlenimi osebami (99,8 %). Pa tudi med podjetji, ki so v 2018 prenehala poslovati brez naslednika, je bilo največ (99,7 %) mikropodjetij.
Med hitrorastočimi podjetji so bila v 2018 najštevilnejša majhna in srednje velika podjetja (95,6 %). Hitrorastoča podjetja so podjetja z več kot 10-odstotno povprečno letno rastjo v triletnem obdobju, ki imajo v prvem letu spremljanja triletne rasti vsaj 10 zaposlenih. Rast se meri s številom zaposlenih oseb.

Več preberite tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024