Novice

EU izpostavlja težave malih podjetij pri izvozu v ZDA

Evropska komisija ugotavlja, da bi sporazum čezatlantskega trgovinskega in naložbenega partnerstva (TTIP lahko odpravil številne izzive za mala in sredenja podjetja, s katerimi se v trgovanju z ZDA soočajo.

EU izpostavlja težave malih podjetij pri izvozu v ZDA

Leta 2012 je v ZDA izvažalo 150.000 evropskih malih in srednjih podjetij, ki so prispevala 28 odstotkov vsega izvoza EU v ZDA. Mala in srednja podjetja so v ZDA izvozila za 77 milijard evrov blaga, kar je 14 odstotkov vsega izvoza teh podjetij.

Drage carinske dajatve in razlike med predpisi

Vendar pa se številna podjetja pri izvozu na ameriški trg soočajo z mnogimi izzivi, kaže raziskava. Med najpogosteje omenjenimi so izpolnjevanje tehničnih pravil in predpisov za blago, dostop do informacij o predpisih, ki se nanašajo na posamezne izdelke ter pravna izključitev s trga ali iz delov javnih naročil.

Prav tako podjetja opozarjajo na izpolnjevanje dragih carinskih zahtev ter razlike med predpisi posameznih držav ZDA. Pri storitvah so največja težava omejitve pri gibanju ljudi.

Poteka že deveti krog pogajanj

"Ambiciozen, uravnotežen in celovit sporazum TTIP predstavlja najboljšo priložnost za zmanjšanje stroškov malih podjetij in morebitno odprtje novih tržnih priložnosti zate v korist obeh strani," so izpostavili.

V New Yorku poteka že deveti krog pogajanj o sporazumu TTIP, ki je v Evropi tarča ostrih kritik. V soboto je nasprotovanje sporazumu izrazilo na tisoče protestnikov v Nemčiji in drugih članicah unije, tudi v Sloveniji.

Pogajanja o sporazumu, s katerim naj bi čezatlantski partnerici ustvarili največje območje proste trgovine na svetu z 820 milijoni ljudi, so se začela julija 2013, a doslej niso prinesla otipljivega napredka.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024