Novice

Daljši očetovski dopust – kaj to pomeni za delodajalca?

Leta 2017 lahko pričakujemo že 25 dni plačanega dopusta, leta 2018 pa 30.

Daljši očetovski dopust – kaj to pomeni za delodajalca?

Za pet dni podaljšan očetovski dopust


Očetovski dopust, ki je namenjen zgolj očetom, se je 1. 1. 2016 podaljšal za pet dni. Da bi očetje v najnežnejši dobi otroka skupaj z mamo sodelovali pri negi in varstvu otroka, jim bo država zdaj podarila 70 koledarskih dni neprenosljivega očetovskega dopusta. Od tega 15 plačanih, ki jih bo lahko izkoristil do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti, in 50 neplačanih koledarskih dni, ki jih bo lahko izkoristil do otrokovega tretjega leta. Dodatnih pet dni plačanega dopusta lahko očetje izkoristijo šele po koncu starševskega dopusta in pred vstopom otroka v prvi razred osnovne šole.


Nova uredba velja za očete, ki so vlogo oddali po 1. 1. 2016. Očetje otrok, ki še niso dopolnili treh let, prav tako dobijo pravico do dodatnih pet dni plačanega dopusta, a le če še niso vložili vloge za neplačan dopust.


Do leta 2018 že 30 dni plačanega dopusta


V prihodnjih dveh letih bo plačan očetovski dopust vse daljši, neplačan dopust pa bo postopoma ukinjen. Leta 2017 lahko pričakujemo že 25 dni plačanega dopusta, leta 2018 pa 30.


Z vidika delodajalca


V praksi plačan dopust pomeni, da oče od države prejme očetovsko nadomestilo za čas očetovskega dopusta, v primeru neplačanega dopusta pa država delavcu za čas tovrstnega dopusta zagotavlja le plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače. Delodajalec tako nima neposrednega finančnega stroška, če gre zaposleni na očetovski dopust.

Vaš bizi.si

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024