Novice

Tibor Šimonka na Vrhu slovenskega gospodarstva: Sloveniji manjka ...

»Glavna pomanjkljivost naše države je, da ji manjka vizija, kaj želimo doseči,« je izpostavil predsednik GZS Tibor Šimonka na 18. Vrhu slovenskega gospodarstva.

Tibor Šimonka na Vrhu slovenskega gospodarstva: Sloveniji manjka ...

Udeleženci so se strinjali, da je skupni cilj vseh razvoj Slovenije. Uskladili oz. 'uglasili' (op. rdeča nit dogodka je bila 'uglašeni v razvoju') so se glede treh ključnih ukrepov. Prvič, Slovenija mora postati energetsko samozadostna. Zato je potrebno najkasneje v naslednjem letu izvesti referendum o gradnji JEK2. Drugič, pot do večje blaginje je višja dodana vrednost, kar lahko dosežemo le z večjimi vlaganji v raziskave in razvoj. Država se je že zavezala, da bo za raziskave in razvoj namenila 1 % BDP. Dodatnih 0,25 % mora zagotoviti za inovacije. Tretjič, vzdržati se mora dodatnih obremenitev podjetij. Največjega in najpomembnejšega strateškega dogodka GZS se je udeležilo prek 450 gospodarstvenikov, predstavnikov politike in medijev.

»Ne bom skrival razočaranja, da se pogosto zdi, kot da v gospodarstvu nimamo pravega sogovornika na strani vlade … Za razliko od politike ima gospodarstvo že vsa leta isto agendo: stabilno, predvidljivo in predvsem konkurenčno poslovno okolje. To je osnovni minimum, če želimo pritegniti investicije; če želimo podjetja ohraniti v Sloveniji, pa to ni dovolj,« je uvodoma dejal predsednik GZS Tibor Šimonka. Poudaril je, da so ustvarjalnost, inovativnost in prebojnost mogoče le ob pogojih večje prostosti in se bomo zato morali rešiti regulatornega in davčnega balasta. »Želimo tekmovati z najbolj razvitimi v svetu in zato potrebujemo več znanja, več raziskav in razvoja.« Zavzema se za razbremenitev plač, pri čemer mora vse večji delež le-teh pripadati tistim, ki so jih zaslužili. Zagovarja pa tudi oblikovanje novega družbenega konsenza. »Ne pristajamo na zgodbe o ničelni rasti: naš namen je soustvarjati svet, v katerem bodo naši otroci živeli bolje. Vizija GZS je pametna Slovenija, majhna, pa vendar ambiciozna in samozavestna, okretna, urejena in uglašena,« je sklenil Šimonka.

TRIJE KLJUČNI UKREPI ZA RAZVOJ SLOVENIJE 

  1. Če želimo zeleni prehod in trajnostni razvoj, moramo zagotoviti energetsko samozadostnost. Tu gre tudi za vprašanje suverenosti. Zato moramo investirati v vse vire energije, ki jih imamo na razpolago: v obnovljive, kamor sodi tudi hidroenergija, in v jedrsko energijo, ki je naša primerjalna prednost pred drugimi državami. Zato moramo čim prej priti do odločitve o gradnji JEK2. Referendum o tem moramo izvesti najkasneje prihodnje leto.

  2. Višjo dodano vrednost bomo dosegli le z večjimi vlaganji v raziskave in razvoj. Zavezništvo imamo. Cilj 2,8 % BDP za raziskave, razvoj in inovacije je dosegljiv. Država se je že zavezala, da bo za raziskave in razvoj namenila 1 % BDP. Dodatnih 0,25 % mora zagotoviti še za inovacije. Preostalo bodo vložila podjetja.

  3. Razbremenitev gospodarstva. To obljubljajo skoraj vse politične stranke pred volitvami. Je pa bilo gospodarstvo v zadnjem letu deležno le dodatnih obremenitev. Čakajo nas nekatere ključne reforme, a nimamo celovitega pregleda nad vsemi dajatvami in bremeni gospodarstva. Nujno se moramo dogovoriti, da se država vzdrži dodatnih obremenitev podjetij.  

Več lahko preberete tukaj.