Novice

Dvojna plačila nemškim strokovnjakom v Cimosu

Medtem ko se podjetje Cimos s skoraj pet tisoč zaposlenimi bori za preživetje, so nemški strokovnjaki, ki obvladujejo upravo in nadzorni svet, pri izplačevanju prejemkov našli način za izogibanje omejitvam iz zakonodaje. Predsednik uprave dodatno plačilo prejema prek Nemčije, dva člana nadzornega sveta pa sta sočasno še svetovalca upravi, za kar prav tako prejemata dodatno plačilo.

Dvojna plačila nemškim strokovnjakom v Cimosu

Tako imenovani Lahovnikov zakon, ki je menedžerjem državnih podjetij močno omejil višino njihovih prejemkov, je že vrsto let tarča številnih očitkov. Eden od najpogostejših je, da državi onemogoča privabljanje dobrih kadrov za vodenje njenih podjetij, še posebej iz tujine.

V izdelovalcu avtodelov Cimosu iz Kopra so to težavo rešili po svoje – z obvodom. Predsednik uprave Cimosa Gerd Rosendahl je po zakonu upravičen do plače v višini petkratnika povprečne bruto plače v skupini. To mesečno pomeni okrog 6.500 evrov bruto. Toda Rosendahl ob plači za vodenje uprave matičnega Cimosa prejema dodatno plačilo – v Nemčiji. Tam je namreč registriran kot direktor družbe Cimos Germany, nemške podružnice Cimosa.

Koliko znašajo Rosendahlovi skupni mesečni prejemki, nam v Cimosu niso hoteli povedati. Tega podatka prav tako ni mogoče najti v letnem poročilu.

Več lahko preberete tukaj.