Novice

Bitcoin ruši rekorde: je prišlo do prelomnega dogodka?

Bitcoinu je cena v zadnjih mesecih eksplozivno naraščala.

Bitcoin ruši rekorde: je prišlo do prelomnega dogodka?

Vlagatelji v kriptovalute so imeli v zadnjih dneh veliko razlogov za prešerno voljo. Bitcoin in druščina kriptovalut so ta teden namreč kot za stavo postavljali cenovne rekorde, obenem pa so dobili še eno veliko potrditev, da kriptovalute vedno bolj resno jemlje tudi tradicionalni poslovni svet. Na Siol.ne so preverili, kako zelo so v zadnjem letu dni eksplodirale nekatere najbolj znane kriptovalute in koliko bi lahko zaslužili z njimi, če bi jih kupili pred natanko enim letom in prodali danes.

 

Bitcoin je po podatkih na spletni strani za sledenje cenam kriptovalut coinmarketcap.com v sredo dopoldne nekajkrat presegel mejo 54 tisoč evrov (64.668 dolarjev) in s tem postavil absolutni cenovni rekord.

Enak podvig je v sredo popoldne uspel tudi drugi najbolj znani kriptovaluti ether, ki se je čarobni meji dveh tisočakov približala za vsega nekaj evrov. Po podatkih spletne strani coinmarketcap.com je ether dosegel ceno 1.996 evrov.

 

Se je v sredo zgodil prelomni letošnji trenutek za kriptovalute?

To so bile v preteklih dneh in tednih misli marsikoga, ki je nestrpno pričakoval sredin veliki dogodek na newyorški borzi. Od srede zvečer je namreč mogoče kupiti delnice podjetja Coinbase, največje ameriške menjalnice kriptovalut in ene najbolj prepoznavnih na svetu.

Zaposleni v podjetju Coinbase pred newyorško borzo Nasdaq ob današnjem začetku prodaje delnic Coinbase. Gre za prvo res veliko podjetje s področja kriptovalut, ki zdaj nastopa tudi na borznem trgu. Po mnenju nekaterih analitikov se z uvrstitvijo Coinbase na borzo vzpostavlja most med tradicionalnimi in sodobnimi trgovci. Prvim delnica Coinbase ponuja neposredno sodelovanje v obširnem in raznolikem kriptotrgu, ne da bi dejansko kupovali kriptovalute, za druge pa je Coinbase na borzi dodatno potrdilo, da je konvencionalni trg kriptovalutam vse bolj naklonjen.

Nekateri poznavalci trga kriptovalut so napovedali tudi, da bi lahko prodaja delnic podjetja Coinbase ceno bitcoina pognala do novih rekordov. Mike McGlone, analitik pri poslovnem mediju Bloomberg, je ugibal, da bi lahko bila uvrstitev Coinbase na borzo smodnik, ki bi bitcoin izstrelil prek 70 tisoč ameriških dolarjev (58.400 evrov).

Coinbase je po volumnu trgovanja druga največja borza s kriptovalutami na svetu. Presega jo le še Binance. Po začetku trgovanja v sredo – delnico podjetja Coinbase je bilo mogoče kupiti od 19.30 dalje po našem času – so bili najbolj neučakani vlagatelji sicer bolj ali manj razočarani. Coinbase je trgovanje odprl pri 380 dolarjih in takoj poskočil do skoraj 425 dolarjev, nato pa strmoglavil za več kot 25 odstotkov do spodnje meje pri 310 dolarjih. Sredino trgovanje je delnica COIN sklenila pri 330 dolarjih.

 

Več si lahko preberete tukaj.