Novice

Slovenci v epidemiji popolnoma spremenili vrednote v službi

Slovencem je po izsledkih globalne raziskave odnos s sodelavci pomembnejši od višine plače in količine plačanega dopusta.

Slovenci v epidemiji popolnoma spremenili vrednote v službi

Epidemija bolezni covid-19 je korenito spremenila temeljne vrednote in preference na delovnih mestih Slovencev. Največ jim pomeni dober odnos s sodelavci, usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja ter dober odnos z nadrejenimi. Višina plače ne sodi med njihove prioritete, pomembnejša jim je finančna stabilnost delodajalca.

Po raziskavi Global Talent Survey 2020 o mobilnosti in preferencah iskalcev zaposlitvenih priložnosti, ki sta jo v Sloveniji izvedla zaposlitveni portal MojeDelo.com in družba Boston Consulting Group, so Slovenci v letu 2020 na prvo mesto vrednot postavili dober odnos s sodelavci, ki se v prejšnji raziskavi, opravljeni leta 2018, ni pojavil na lestvici desetih najpogosteje izpostavljenih vrednot.

Ravno tako med prvimi desetimi prioritetami ni bilo vrednote usklajevanje zasebnega in poklicnega življenja. Se je pa ta vrednota v letu epidemije povzpela na drugo mesto. Sledita ji dober odnos z nadrejenimi ter učenje in razvijanje veščin. Slednje sicer Slovencem ostaja pomembnejše kot tudi udeležencem raziskave na globalni ravni, kjer opažajo, da pomembnost pridobivanja tovrstnih veščin upada.


V raziskavi Global Talent Survey 2020 o mobilnosti in preferencah iskalcev zaposlitvenih priložnosti je sodelovalo 209 tisoč ljudi iz 190 držav. Med njimi je prek zaposlitvenega portala MojeDelo.com sodelovalo 1.617 Slovencev, starih med 17 in 65 let, prevladovale so ženske in višje izobraženi.

 

Višina plače in količina plačanega dopusta šele na osmem mestu

V primerjavi z odgovori na globalni ravni sta Slovencem manj pomembni vrednoti varnost delovnega mesta in občutek, da so na delovnem mestu cenjeni.

Manj pomembni sta jim tudi finančna kompenzacija oziroma višina plače in količina plačanega dopusta (osmo mesto), ki sta globalno gledano na četrtem mestu. Slovenci za razliko od globalnega povprečja finančno stabilnost delodajalca postavljajo pred lastno finančno kompenzacijo.

Pri Slovencih se ugled in družbeni vpliv delodajalcev ter privlačnost panoge ne pojavljajo več med desetimi najbolj zaželenimi vrednotami. Prav tako se jim ne zdi več tako pomembno, da jim delovne naloge predstavljajo izziv in da njihova služba raznolika ter da imamo dovolj plačanega dopusta, ugotavlja raziskava.

 

Več si lahko preberete tukaj.