Novice

Postopki pri testiranju delavcev na Covid 19

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjuje, da se lahko ukrep testiranja na prisotnost SARS-CoV-2 pri delodajalcih uvrsti med ukrepe zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu.

Postopki pri testiranju delavcev na Covid 19

S tega vidika Ministrstvo pojasnjuje, da Zakon o varnosti in zdravju pri delu (Ur. l. RS, št. 43/11, ZVZD-1), določa temeljno odgovornost delodajalca za varnost in zdravje delavcev. Delodajalci sprejemajo ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu na podlagi ocene tveganja. V primeru spremenjenih okoliščin, ki vplivajo na sprejeto oceno tveganja, med katere sodi tudi nevarnost za okužbo z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, delodajalci opravijo revizijo ocene tveganja in sprejmejo ustrezne ukrepe. Pri sprejemanju revidirane ocene tveganja delodajalci spoštujejo prepisane postopke, ki vključuje posvetovanje z delavci oziroma njihovimi predstavniki in objavo nove ocene tveganja.

V določenih dejavnostih in delovnih procesih je s predpisi za obvladovanje epidemije predviden posebni presejalni programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 in testiranje posameznih skupin delavcev oziroma testiranje v posebej opredeljenih situacijah.

Delodajalci, ki jih neposredno ne zavezujejo interventni predpisi lahko v kolikor je to primerno, strokovno utemeljeno in v vnaprej opredeljenih primerih, v oceni tveganja predvidijo tudi testiranje delavcev na prisotnost virusa. Potrebo po izvajanju in ustrezen način izvajanja testiranja delodajalec ugotovi in sprejme v sodelovanju z izvajalcem medicine dela in strokovnim delavcem za varnost pri delu, tako da je testiranje izvedeno na strokovno sprejemljiv način in s strani usposobljenega zdravstvenega osebja.

V zvezi z vprašanji o cepljenju in dolžnostmi delodajalcev po Pravilniku o varovanju delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti biološkim dejavnikom pri delu (Uradni list RS, št. 4/02, 39/05, 43/11 – ZVZD-1 in 168/20) Ministrstvo pojasnjuje, da le ta ureja dejavnosti, ki vključujejo uporabo biološkega dejavnika oziroma ko zaradi dejavnosti obstaja tveganje, da delavec pride v stik z biološkim dejavnikom. Splošno cepljenje v primeru epidemije, kot je tudi epidemija virusa SARS-CoV-2, pa ima podlago v predpisih, ki urejajo nalezljive bolezni, ki ogrožajo zdravje prebivalcev Republike Slovenije ter ukrepe za njihovo preprečevanje in obvladovanje ter v interventni zakonodaji v času epidemije.