Novice

Svetovni dan hrane: cene hrane v letu 2020 višje kot v letu prej

Ob prihajajočem svetovnem dnevu hrane si oglejte, katera živila so se v "covidnem " letu 2020 najbolj podražila, kolikšna je bila povprečna poraba določenih vrst živil na prebivalca in še vrsto zanimivih podatkov o proizvodnji, porabi, samooskrbi in cenah hrane v preteklem letu.

Svetovni dan hrane: cene hrane v letu 2020 višje kot v letu prej

16. oktobra zaznamujemo svetovni dan hrane. Cene večine živilskih izdelkov so bile v 2020 višje kot v letu prej. Med tistimi, ki smo jih v 2020 uvozili, je bilo vrednostno največ zelenjave in sadja, med tistimi, ki smo jih izvozili, pa mlečnih izdelkov.

Svetovni dan hrane 2021

16. oktober so za svetovni dan hrane razglasili Združeni narodi leta 1979. Geslo letošnjega svetovnega dneva hrane je Naša dejanja so naša prihodnost – boljša proizvodnja, boljša prehrana, boljše okolje in boljše življenje.

Osnovni živilski izdelki so čedalje dražji

V »covidnem« letu 2020 so se glede na leto prej najbolj podražila jabolka (za 35 %) in mleto mešano meso (za 23 %). Tudi cene drugih živilskih izdelkov so bile večinoma višje kot v 2019.

Samooskrbnost večja, še posebno z medom

Stopnja samooskrbe se je v letu 2020 v primerjavi z 2019 povečala pri vseh kmetijskih proizvodih, za katere izračunavamo to statistiko, še najbolj pa pri medu (za 23 odstotnih točk) in žitih (za 14 odstotnih točk). Najvišji stopnji samooskrbe sta bili sicer v letu 2020 doseženi pri jajcih (95-odstotna) in žitih (89-odstotna).

Uvozili smo vrednostno največ zelenjave in sadja, izvozili največ mlečnih izdelkov in jajc

Med v Slovenijo uvoženimi živilskimi izdelki je bilo v 2020 vrednostno največ zelenjave in sadja (za 488 milijonov EUR), med iz Slovenije izvoženimi pa mlečnih izdelkov in jajc (za 250 milijonov EUR). Sicer smo hrane uvozili vrednostno največ iz Italije, izvozili pa v Hrvaško.

Proizvodnja živil ustvarila s prodajo 2 milijardi EUR prihodka

Podjetja v dejavnosti proizvodnja živil so v letu 2020 ustvarila s prodajo za dobri 2 milijardi EUR prihodka ali za 3,6 % manj kot v letu 2019. Proizvodnja živil je v letu 2020 k skupnemu prihodku, ustvarjenem v predelovalnih dejavnostih, prispevala 7,1 %, od tega je največ prihodka ustvarila s proizvodnjo mesa in mesnih izdelkov, sledila je predelava mleka.

Več si lahko preberete tukaj.