Novice

Slovenskemu tajkunu tri leta in pol zaporne kazni

Nekdanji prvi mož NFD Holdinga Stanislav Valant obsojen na tri leta in pol zaporne kazni zaradi zlorabe položaja.

Slovenskemu tajkunu tri leta in pol zaporne kazni

Okrožno sodišče v Ljubljani je nekdanjega prvega moža NFD Holdinga Stanislava Valanta obsodilo na tri leta in pol zaporne kazni zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja. Sodba še ni pravnomočna.

Po sodbi prvostopenjskega sodišča je Valant kaznivo dejanje zlorabe položaja zakrivil kot predsednik nadzornega sveta družbe Hoteli Bernardin, ki je leta 2010 odobrila dve posojili NFD Holdingu v skupni višini 4,3 milijona evrov. S tem denarjem naj bi NFD Holding, ki je pozneje končal v stečaju, poplačal dolgove do takratne Abanke, kar je Valantov odvetnik Mitja Jelenič Novak na sojenju, ki se je začelo leta 2019, ves čas zanikal.

Valant v preteklosti že na sodišču

To sicer ni bilo edino sojenje Valantu. Leta 2018 je ljubljansko okrožno sodišče Valanta, Franca Krambergerja, Mirka Krašovca in Ivana Fermeta oprostilo očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri kaznivem dejanju pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004. Sodni senat je svojo odločitev utemeljil z neobstojem znakov kaznivega dejanja oz. pomanjkanjem nedvoumnih dokazov.

 

Več si lahko preberete tukaj.