Novice

Nasledil direktorja, ki je podjetje vodil 28 let. Kaj bo spremenil?

Intervju, David Kovačič, generalni direktor Spara

Nasledil direktorja, ki je podjetje vodil 28 let. Kaj bo spremenil?

Eden največjih trgovcev pri nas, Spar, je po 28 letih doživel spremembo na vrhu. Dolgoletnega generalnega direktorja Igorja Merviča je nasledil David Kovačič. V skoraj treh desetletjih je Spar iz anonimnega trgovca postal eden glavnih na slovenskem trgu, ki ima več kot 120 trgovin (skupaj s franšizami) in skoraj pet tisoč zaposlenih.

"Gospodu Merviču je uspelo Spar iz nič privesti do enega največjih trgovcev v Sloveniji. To tudi meni nalaga odgovornost, da na tem gradim in ne uvajam velikih sprememb. Je pa res, da sem druga, mlajša generacija kot Mervič in je moj način, slog vodenja nekoliko drugačen," o načinu vodenja pravi novi generalni direktor Spara David Kovačič, ki je na tem mestu zamenjal Igorja Merviča z 28 let trajajočim položajem. Kakšno prihodnost napoveduje klasičnim trgovcem in kako je po njegovem mnenju videti trajnost pri trgovcih?

 

Kako so se odzvali na epidemijo, kdaj bo mogoče opraviti nakup povsem brez plastike, kakšne so nakupovalne navade Slovencev in v čem se razlikuje od svojega predhodnika, nam je povedal novi generalni direktor David Kovačič. Pred prihodom k Sparu je med drugim delal pri Tušu in Hoferju, izkušnje pa je nabiral tudi v tujini.
Spletna trgovina je v času epidemije doživela velik razcvet. Ste lahko obvladovali naval na spletne nakupe med epidemijo?
Povečano povpraševanje smo dobro obvladovali. Na začetku je bil naval tako velik, da nihče ni mogel tako hitro povečati kapacitet, kasneje pa smo se dobro organizirali. Lahko rečem, da nam je Slovenijo uspelo preskrbeti v času največje epidemije in kupci so nas nagradili.

Na eni strani se je frekvenca fizičnih nakupov znižala, na drugi strani pa se je močno povečalo povpraševanje po spletnih nakupih.

 

Kakšno rast je doživela spletna trgovina?
Promet se je med epidemijo povečal za trikrat. Verjetno je podobno pri vseh trgovcih. Nihče ni mogel predvideti, da bo takšno nenadno povečanje povpraševanja. Nato so se razmere stabilizirale. Razširili smo kapacitete, razširili smo dostavo še v Kranju, s čimer smo zmanjšali pritisk na Ljubljano, saj dostavo na primer v Vodice zdaj organiziramo z nove lokacije.

V Ljubljani okrog štiri odstotke prometa predstavljajo spletni nakupi, kar je že kar relevantna številka.

 

Bo spletno nakupovanje živilskih izdelkov prišlo v navado tudi v Sloveniji?
To je ključno vprašanje, s katerim se ukvarjamo. Tudi zaradi tega smo pri nekaterih investicijah, ki bi bile v tem trenutku upravičene, konservativni. Ne vemo, koliko ljudi, ki zdaj kupujejo prek spleta, kupuje na ta način iz potrebe in koliko iz želje. Odgovor je nekje vmes in nanj bomo morali počakati na čas po epidemiji.

Koliko časa traja obdelava povprečnega spletnega nakupa? Koliko časa nabirate izdelke?
Tega nimamo preračunanega. Nekje na grobo polovico časa, ki ga povprečno porabi kupec v trgovini. Profesionalni "nabiralci" imajo spiske prilagojene postavitvi trgovine, tako da nabiranje izdelkov poteka zelo hitro. Nekatere artikle pa imamo za spletne trgovine pripravljene že v skladiščih in jih ni treba iskati po trgovini.

Ste opazili kakšne spremembe pri kupcih v samih trgovinah?
Trend kaže, da je manj nakupov, so pa ti večji. V zadnjem obdobju ta trend nekoliko bledi. V primerjavi s preteklimi marcem in letošnjim, je znova veliko več nakupov v trgovinah. Lani marca je bil začetek epidemije, ko so se ljudje zelo ustrašili za svoje zdravje in so se izogibali trgovinam.

Je epidemija vplivala na cene živil?
Niti ne. Nekatere so se dvignile, vendar nič drugače, kot se običajno spreminjajo razmere na trgih. V zadnjem času pa je kar nekaj pritiska s strani dobaviteljev na dvig cen, kar je posledica dviga surovin na borznih trgih. Povsem jasno nam je, da hrana v družinskem proračunu predstavlja velik del in eden glavnih kriterijev kupcev je, kako nam uspeva zagotavljati ugodne cene, zato se borimo.

Koliko težav ste imeli zaradi okužb s koronavirusom v podjetju?
Okužb ni bilo veliko. Ni bilo velikih žarišč, iz česar sklepamo, da do okužb ni prihajalo v trgovini, saj bi v tem primeru bilo okuženih več v posamezni enoti. Bilo je po nekaj okužb v poslovalnicah in smo upoštevali vsa pravila. Zdaj potekajo testiranja in med pet tisoč zaposlenimi je vsakič okrog deset okuženih.

 

Več si lahko preberete tukaj.