Slovenska celovita rešitev pivovarne v zabojniku odpira možnosti za proizvodnjo piva tudi tam, kjer za to morda ni vseh infrastrukturnih danosti – in kjer željo začeti proizvodnjo priljubljene tekoče osvežitve brez (večjih) gradbenih del.
Pivo se brez dvoma lahko poteguje za naslov najbolj priljubljene (alkoholne) pijače, saj ga po porabi po vsem svetu prekašata le voda in čaj. Pripravljajo ga z varjenjem in fermentiranjem sladkorjev, ki jih z encimi pridobivajo iz škroba različnih slajenih in neslajenih žit – največkrat ječmena, a tudi pšenice, koruze, riža in prosa.
Pivovarna je lahko tudi mobilna
Na Vipavskem, kjer jih morda celo bolj poznajo po posodah iz nerjavečega jekla za vinarstvo, pa je podjetje SK Škrlj skupaj s svojim zastopnikom za države juga Afrike ustvarilo mikropivovarno v zabojniku, ki so jo poimenovali CUBE2BREW.
Ideja je nastala, ko je stranka v Afriki želela pivovarno na ključ brez velikih infrastrukturnih naložb.
Na videz preprosta rešitev je združila mikropivovarništvo z mobilnostjo, obenem pa zagotovila možnost varjenja piva tudi tam, kjer ni zgrajenih poslopij. Potreben je namreč le priključek na elektriko in pitno vodo ter odtok odpadne vode, nato pa je CUBE2BREW pripravljen za takojšnji zagon proizvodnje.
Enajst tisoč litrov piva mesečno
CUBE2BREW se je že pokazal zunaj meja Slovenije, in sicer na mednarodnem pivovarskem sejmu BrauBeviale v Nürnbergu. Njegovi snovalci pravijo, da so z njim poželi kar precej zanimanja, kar je potem prepričalo tudi potencialne kupce, je povedal vodja programa vinarstva in pivovarstva Uroš Zorn.
Več si lahko preberete tukaj.