Novice

Delničarji Petrola potrdili 1,80 evra dividende

Delničarji Petrola so danes na skupščini v Ljubljani potrdili predlog vodstva družbe, da družba od 74,2 milijona evrov bilančnega dobička za izplačilo dividend nameni 74 milijonov evrov oz. 1,80 evra bruto na delnico. Poleg vodstva so tudi nekateri delničarji opozorili na vpliv omejitve marž pri naftnih derivatih na poslovanje.

Delničarji Petrola potrdili 1,80 evra dividende

Preostalih okoli 200 tisoč evrov bilančnega dobička se bo razporedilo v druge rezerve iz dobička. Skupščina, na kateri je bilo prisotnega okoli 71,5 odstotka kapitala z glasovalno pravico, je med drugim tudi potrdila politiko prejemkov organov vodenja in nadzora ter jim podelila razrešnico za delo v lanskem letu.

Sklep o delitvi bilančnega dobička je podprlo več kot 99,9 odstotka glasov, sklep o potrditvi politike prejemkov 53,5 odstotka, razrešnico upravi več kot 99 odstotkov, razrešnico nadzornemu svetu pa okoli 54 odstotkov prisotnih glasov. Nihče od delničarjev ni napovedal izpodbojnih tožb.

Marže so neustrezne in škodljive 

Predsednik uprave Petrola Sašo Berger je v predstavitvi lanskega poslovanja in načrtov izpostavil vpliv regulacije cen goriv, v okviru katere so določene najvišje dovoljene marže. Te so precej nižje kot v sosednjih in drugih evropskih državah in njihova omejitev negativno vpliva na poslovanje, zavira zeleni prehod in ne zadostuje za pokrivanje operativnih stroškov, je poudaril.

Svoje pripombe bodo v okviru javne obravnave osnutka nove uredbe o določitvi cen nekaterih naftnih derivatov, ki bi ohranila višino marž, obdobje določanja cen pa bi podaljšala s 14 na 28 dni, podali ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, je povedal Berger. Družba je že prejšnji teden ob predstavitvi četrtletnih rezultatov opozorila, da bo predlagana nova uredba še zaostrila negativne učinke regulacije cen na poslovanje. 

"Marže, ki so v Sloveniji regulirane z veljavno uredbo in bi bile po predlogu nove uredbe regulirane s to, so po našem mnenju neustrezne in škodljive. So z naskokom najnižje v EU; pri bencinu dosegajo približno 40 odstotkov povprečja, pri dizlu pa približno 32 odstotkov povprečja. Te marže niso neustrezne in škodljive samo za Petrol, ampak pa za vse trgovce z gorivi in derivati, ki nastopajo na slovenskem trgu, za delničarje, tudi državo kot največjo med njimi, in seveda tudi za širše družbeno poslovno okolje," je v izjavi za medije po skupščini dejal Berger.

Poudaril je, da je Petrol velik zaposlovalec ter podpornik kulture in športa ter da nenazadnje v državno blagajno vsako leto prispeva več kot milijardo evrov. Upajo na konstruktiven dialog s pristojnimi ministrstvi, da bi skupaj poiskali "razumno rešitev".

Več si lahko preberete tukaj.