Novice

Zavarovalna skupina Sava za polovico okrepila dobiček

Zavarovalna skupina Sava je v prvem letošnjem četrtletju povečala obseg poslovanja za 18,4 odstotka na 307,8 milijona evrov, k čemur je največ prispevala rast kosmatih premij tako pri premoženjskih kot tudi življenjskih zavarovanjih. Čisti dobiček je bil s 29,8 milijona evrov višji za 48,3 odstotka. Po objavi poslovnih rezultatov so se delnice Save Re podražile za več kot sedem odstotkov.

Zavarovalna skupina Sava za polovico okrepila dobiček

Obseg kosmate premije skupine, ki je z odvisnimi družbami poleg slovenskega trga prisotna še na Hrvaškem, v Srbiji, Severni Makedoniji, Črni gori in na Kosovu, se je v prvem četrtletju povečal za 18,3 odstotka na 301 milijon evrov.

Rast kosmatih premij pri premoženjskih zavarovanjih je v EU znašala 17,9 odstotka, zunaj Unije pa 18 odstotkov. Pri življenjskih zavarovanjih pa je bila rast 23,1- oz. 12,3-odstotna, izhaja iz poslovnih rezultatov, ki jih je Sava objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze. Visoko rast so dosegli tudi na odseku pozavarovanja, in sicer 15,8-odstotno.

"Rast je bila dosežena s cenovnimi prilagoditvami, pa tudi z nadaljnjo stabilno rastjo števila prodanih zavarovanj. Zelo uspešno je posloval tudi odsek pokojnine in upravljanje premoženja, kjer je bila dosežena 18,7-odstotna rast prihodkov," so izpostavili v Savi.

Rast čistega dobička je bila poleg večjih zavarovalnih prihodkov tudi posledica izrazito ugodnega škodnega dogajanja v odsekih pozavarovanje in premoženje, kjer ni bilo večjih škod ali naravnih nesreč, ki so del običajnega škodnega dogajanja vsako leto in jih skupina zato tudi vgradi v svoj letni načrt poslovanja, so pojasnili.

Odhodki za škode so tako ostali približno na enaki ravni kot v primerljivem obdobju lani, kombinirani količnik pa je znašal ugodnih 83,8 odstotka. Kot so zapisali v Savi, ni pričakovati, da bi do konca leta ostal na tako ugodni ravni.

Več si lahko preberete tukaj.