Novice

Vlaganja v raziskovalno-razvojno dejavnost največja doslej, delovna obremenitev osebja manjša

Bruto domači izdatki za raziskovalno-razvojno dejavnost (BIRR) so v 2020 znašali 1 milijardo in 7,5 milijona EUR, kar je največ doslej. Delovna obremenitev osebja v RRD je bila za 7 odstotnih točk manjša kot v letu 2019 in se je zmanjšala v vseh poklicnih skupinah.

Vlaganja v raziskovalno-razvojno dejavnost največja doslej, delovna obremenitev osebja manjša

Vlaganja v RRD rekordna, a pod povprečjem EU

Bruto domači izdatki za raziskovalno-razvojno dejavnost (BIRR) v Sloveniji so v letu 2020 po končnih podatkih v vseh sektorjih skupaj znašali 1 milijardo in 7,5 milijona EUR, kar je največ doslej. V primerjavi z letom pred tem se je BIRR nominalno povečal za 1,7 % ali za 16,8 milijona EUR. S tem se je povečal tudi delež, ki ga vlaganja v RRD zajemajo v BDP, in sicer na 2,15 %. Slovenija kljub temu ni dosegla barcelonskega cilja (tj. nameniti najmanj 3 % BDP za RRD). V obdobju izvajanja raziskovalne in inovacijske strategije Slovenije (RISS) 2011–2020 je bila država tako še naprej pod evropskim povprečjem.

Poslovni sektor vodilni pri izvajanju in tudi financiranju področja RRD

Večino RRD v Sloveniji še vedno financira in izvaja poslovni sektor. V letu 2020 so izdatki tega sektorja za RRD predstavljali 73,3 % BIRR ali 1,57 % BDP. Največji delež sredstev so za izvajanje RRD v poslovnem sektorju namenile farmacevtske predelovalne dejavnosti. Poleg tega so svoja vlaganja v RRD povečale tudi informacijske in komunikacijske dejavnosti.

Delovna obremenitev osebja v RRD v 2020 manjša kot leto prej

V izvajanje RRD v Sloveniji je bilo vključenih 25.178 oseb, kar je skoraj enako število kot v letu pred tem. Med njimi je bilo 16.328 ali 65 % raziskovalcev in 8.850 ali 35 % drugega osebja zaposlenih na RRD. Delovna obremenitev osebja v RRD je bila enakovredna delu 15.805 oseb s polnim delovnim časom, kar je bilo na letni ravni 7 odstotnih točk manj. V primerjavi z letom 2019 se je zmanjšala v vseh poklicnih skupinah: pri raziskovalcih za 2 %, pri drugem podpornem osebju za 7 % in najizraziteje pri tehničnem osebju, za 17 %.

Novi koronavirus vplival na vsebino in izvajanje RRD

V letu 2020 smo v vprašalnik vključili vprašanje o prispevku izvajalcev na področju RRD k reševanju razmer in premagovanju izzivov, povezanih s pojavom novega koronavirusa, ter o njegovem vplivu na izvajanje RRD. 8 % teh izvajalcev je poročalo, da je bila vsebina njihove raziskovalne dejavnosti povezana tudi z novim koronavirusom. Za tovrstne raziskave je bilo porabljenih približno 8,5 milijona EUR, z njimi pa se je ukvarjalo približno 600 oseb, zaposlenih v RRD.

Končni podatki o RRD se nekoliko razlikujejo od začasnih

Začasni podatki o raziskovalno-razvojni dejavnosti (RRD) v 2020 so bili objavljeni v objavi Raziskovalno-razvojna dejavnost, podrobni podatki, 2020 dne 5. 11. 2021, zdaj pa objavljamo končne podatke o RRD v omenjenem letu. Podrobneje razčlenjeni podatki so na voljo v podatkovni bazi SiStat. Prav tako smo znova objavili podatke o finančnih sredstvih za RRD po viru financiranja za obdobje 2017–20191.

Več si lahko preberete tukaj.