Novice

Obeta se posebna pomoč gostinstvu in turizmu

Na gospodarskem ministrstvu pripravljajo ukrepe za pomoč panogi gostinstva in turizma.

Obeta se posebna pomoč gostinstvu in turizmu

Na gospodarskem ministrstvu pripravljajo ukrepe za pomoč panogi gostinstva in turizma, ki zaradi omejitvenih ukrepov že več mesecev ne more poslovati. Državni sekretar Simon Zajc izpostavlja enkratno pomoč za zagon poslovanja in subvencioniranje regresa, sicer pa bi lahko vlada po njegovih besedah o odprtju teras in vrtov odločala ta teden.

V novem interventnem zakonu bo po predlogu zapisana enkratna pomoč za zagon poslovanja podjetij in samozaposlenih s področja gostinstva in turizma, ki so lani utrpeli upad prihodkov za več kot deset odstotkov. Nadomestilo naj bi bilo določeno pri desetih odstotkih tega padca, poroča STA.

Dodatno na ministrstvu predlagajo subvencioniranje teh podjetij pri izplačilu regresa za letni dopust zaposlenih, je danes novinarjem povedal Simon Zajc.

Pomagati želijo tudi organizatorjem dogodkov. "Država bo poskrbela, da bodo lahko začeli pripravo na dogodke v drugi polovici leta," je povedal. Če se bo slučajno zgodilo, da bo takrat treba sprejemati omejitvene ukrepe, pa jim bo država povrnila 80 odstotkov do takrat nastalih stroškov, je dodal.

Širitve koriščenja bonov ne bo

Glede turističnih bonov je povedal, da jih bo mogoče koristiti tudi pri tistih, ki so v vmesnem času zaprli dejavnost ali pa jo na novo odprli. Pomembno bo le, da bodo za opravljanje dejavnosti registrirani na dan, ko se bo bon unovčil, je pojasnil. "Širitve koriščenja turističnih bonov na druge dejavnosti pa ne bo," je poudaril.

O odprtju teras že ta teden?

Zajc upa, da bo vlada te ukrepe v čim večji meri vgradila v nov interventni zakon, ki naj bi ga v DZ poslala še ta mesec. O odprtju teras in vrtov gostinskih lokalov bi sicer utegnila odločati že ta teden, če bo ugotovila, da država izpolnjuje pogoje za prehod v oranžno fazo. Ko pridemo v rumeno fazo, pa se bodo lahko odprli tudi nastanitveni obrati, je po navedbah STA dodal Zajc.

 

Več si lahko preberete tukaj.

 

Ne spreglejte