Novice

Na bolniško brez obiska zdravnika

Vlada je na včerajšnji seji obravnavala dodatne ukrepe za zajezitev epidemije. Med drugim je sprejela ukrep o obveznem nošenju mask. Te bodo obvezne med poukom za učence od 7. razreda dalje, dijake, študente ter za pedagoške delavce. Od konca tedna bo maska obvezna tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi. S prihodnjim tednom bo v veljavo stopil tudi ukrep o spremenjenem obratovanju lokalov. Ti bodo svoja vrata zaprli ob 22. uri.

Na bolniško brez obiska zdravnika

Kakšne ukrepe je sprejela vlada?

Zaradi strmega naraščanja okužb je vlada na današnji seji sprejela nove ukrepe za zajezitev in preprečevanje novega koronavirusa, med katerimi je tudi priporočilo o delu od doma, če to omogoča delovni proces. Za tiste, ki bodo delali na lokaciji, pa je vlada sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo zaposlenih in obiskovalcev. "Vsi s povišano temperaturo bodo napoteni na bolniški dopust.

Pripravljena bo tudi zakonska podlaga, ki bo omogočala bolniško odsotnost do treh dni tudi brez obiska zdravnika," je ob tem dodal Kacin.

Vlada ob tem poziva predstojnike institucij in organizacij, upravljavce stavb in organizatorje dogodkov, da v okviru svojih pristojnosti odgovorno poskrbijo za upoštevanje priporočil. Lastniki in vodstva podjetij pa naj od strokovnjakov za medicino dela pridobijo oziroma dopolnijo oceno tveganja širitve koronavirusa v podjetju ter pravočasno uvedejo vse svetovane preprečevalne ukrepe.

Na seji je bil med drugim sprejet tudi sklep, ki se navezuje na nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. "Ta bo med poukom obvezna za učence od 7. razreda dalje, dijake in študente. Tudi vzgojiteljice, vzgojitelji v vrtcih ter učiteljice, učitelji v razredih vseh stopenj bodo morali nositi maske," je bil jasen Kacin in dodal, da bo nošenje mask od konca tega tedna obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so na primer tržnice in mestna jedra.

Več si lahko preberete tukaj.