Novice

Jutri spet sprememba cen dizla in bencina

Vlada bo odpravila okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, kar pomeni, da bosta bencin in dizel nekoliko cenejša. Po oceni Financ vas bo od torka polnjenje 50-litrskega rezervoarja z dizlom stalo 87,25 evra, polnjenje 50-litrskega rezervoarja z bencinom pa 69,50 evra. 

Jutri spet sprememba cen dizla in bencina

Cena litra 95-oktanskega bencina in dizla se od 21. junija znova določa vsak drugi torek. Vlada s 13. septembrom odpravlja dajatev za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida kar bo za nekaj centov pocenilo liter pogonskih goriv.

Kot ugotavljajo na Financah, se je pred dvema tednoma cena bencina gibala opazno drugače kot cena dizla. Bencin se kljub rasti cene nafte pred dvema tednoma na mediteranskih trgih ni podražil. Regulirana cena je ostala na 1,49 evra za liter.

V tokratni analizi so ugotovili, da so se cene bencina, merjeno v evrih, na trgih še dodatno znižale, poleg tega pa bo vlada odpravila dajatev za CO2, kar bi lahko dodatno znižalo regulirano ceno.

Po napovedi Financ bo bencin lahko cenejši za 0,10 evra, kar pomeni, da bi liter v maloprodaji lahko stal podobno kot pred ruskim napadom Ukrajine. Za 50-litrski rezervoar bi tako odšteli 69,50 evra.

Medtem pa se je regulirana cena dizla pred dvema tednoma opazno zvišala, kar je predvsem posledica višjih cen goriv na mediteranskih trgih. Liter se je podražil za skoraj 13 centov na 1,767 evra.

Več si lahko preberete tukaj.