Novice

Izobraževanja in usposabljanja za zaposlene s skrajšanim polnim delovnim časom

Izobraževanja in usposabljanja za zaposlene s skrajšanim polnim delovnim časom

Zaposleni, ki so jih delodajalci zaradi pomanjkanja dela razporedili na skrajšani polni delovni čas, lahko v tem obdobju izboljšajo svoja znanja in veščine. Vključijo se lahko v neformalno izobraževanje in usposabljanje ali v preverjanje in potrjevanje poklicnih kvalifikacij. Udeležba v programih je brezplačna.

Neformalno izobraževanje in usposabljanje

Interventni zakon omogoča delodajalcem uveljavljanje subvencije za skrajšani polni delovni čas. Zaposlenim, ki so jim delodajalci odredili delo s skrajšanim polnim delovnim časom, pa ponuja priložnost za pridobitev ali razširitev znanj in veščin v programih neformalnega izobraževanja in usposabljanja.

Delodajalci se z zaposlenimi v obdobju odrejenega skrajšanja polnega delovnega časa lahko dogovorijo glede udeležbe v neformalnem izobraževanju in usposabljanju. 

Na voljo so jim različne vrste programov, kot so tečaji za digitalno pismenost, usposabljanja za računalniško pismenost, tečaj za oblikovalca spletnih strani, pridobitev spričevala ECDL (Evropsko računalniško spričevalo), tečaji tujih jezikov, tečaji za voznika viličarja, usposabljanje za varnostnika, usposabljanje za knjigovodska dela, računovodja za manjše družbe, podjetniška delavnica, operater CNC-naprav.

Več informacij:

Preverjanje in potrjevanje NPK

Zaposleni se v obdobju odrejenega skrajšanja polnega delovnega časa po dogovoru z delodajalcem lahko udeležijo tudi preverjanja in potrjevanja nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK) in temeljnih kvalifikacij (TK).

To pomeni preverjanje in potrjevanje njihovega strokovnega znanja, spretnosti in izkušenj, ki so jih pridobili na različne načine, tudi izven formalnega izobraževanja. 

Udeleženci, ki uspešno opravijo preverjanje in potrjevanje, prejmejo javno veljavno listino (certifikat NPK ali spričevalo TK). S tem dokazujejo usposobljenost za opravljanje poklica ali poklicnih nalog. 

Preverjanje in potrjevanje NPK je možno za poklice varnostnika, socialnega oskrbovalca, posrednika za nepremičnine, operaterja na CNC-stroju in voznika viličarja. 

Več informacij preberite tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024