Novice

Slovenci zaradi strahu pred inflacijo prihranke selijo v nepremičnine

3.500 evrov za kvadratni meter. So stanovanja predraga za povprečnega Ljubljančana?

Slovenci zaradi strahu pred inflacijo prihranke selijo v nepremičnine

Oglasi za rabljena stanovanja na Viču v Ljubljani, kjer kupec zahteva štiri tisoč evrov za kvadratni meter neto površine v zadnjih mesecih niso nič nenavadnega. Ali stanovanja na koncu res zamenjajo lastnika za tak denar? Si lahko Ljubljančani te cene sploh še privoščijo?

"Pogled na cene stanovanj je zdaj res osupljiv, 3.500 evrov za kvadratni meter starega stanovanja, novogradnje štiri tisoč evrov, ampak cene nepremičnin so ravno toliko nenavadne, kot je celotna ekonomska situacija pri nas in v svetu," na začetku pogovora o stanju na ljubljanskem trgu nepremičnin poudari nepremičninski posrednik Stane Petavs. Tudi nepremičninski posrednik Anže Lenče iz agencije Rocco iz lastnih izkušenj pove, da je dogajanje na trgu v zadnjih mesecih zanimivo. "V Ljubljani se zelo dobro prodajajo vse nepremičnine, v zadnjih mesecih predvsem stanovanja do 200 tisoč evrov. Cene rabljenih stanovanj sežejo tudi čez 3.500 evrov na kvadratni meter," pove Lenče. Oglaševane cene imajo v večini primerov nekaj rezerve, kar pomeni, da je prodajna cena nižja od oglaševane," še pojasni Lenče.

 

Katere nepremičnine gredo za med?

"Stanovanja in hiše so na vrhu zanimanja, vse večje je pa tudi povpraševanje po parcelah za gradnjo, predvsem večstanovanjskih vil," pojasni Lenče. Po njegovih izkušnjah vse več ljudi išče hiše na obrobju Ljubljane, kamor spadajo tudi mesta, kot je Grosuplje. Ljudje namreč prodajajo stara stanovanja v centru Ljubljane, da si kupijo večjo nepremičnino na obrobju.

 

Več si lahko preberete tukaj.