Novice

Znani so dobitniki letošnjih gospodarskih oskarjev

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je podelila nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki so jih prejeli najvidnejši gospodarstveniki, ki s svojim delovanjem pomembno sooblikujejo gospodarsko in širše družbeno okolje. Prejemnikov je letos osem, prihajajo pa iz sedmih različnih dejavnosti.

Znani so dobitniki letošnjih gospodarskih oskarjev

Letošnji nagrajenci so direktorica AMZS Lucija Živa Sajevec, predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič, direktorja družbe Elrad International Iztok Lipnik in Branko Šeruga, izvršni direktor TKK Uroš Lozar, direktor M Sore Aleš Dolenc, direktor družbe TRO rezalna orodja Sebastijan Suhovršnik ter direktor družbe MESI, razvoj medicinskih naprav Jakob Šušterič. Nagrade so prejeli na nocojšnji slovesnosti v Poletnem gledališču Studenec v Studencu pri Krtini, poroča STA.

Sajevčeva je vodenje AMZS prevzela leta 2014. V tem obdobju so porasli številni kazalniki poslovanja, kot so prihodek, dobiček, število zaposlenih in dodana vrednost na zaposlenega. Dolgoročen razvoj družbe podpira razvojna strategija, usmerjena k inovacijam, investicijam in prodaji, kadrovska strategija pa je izrazito usmerjena v izobraževanje, so podelitev nagrade utemeljili v GZS.

Ribič je na čelu Elektra Ljubljana od leta 2010, družba pa je v tem času za več kot 300 odstotkov povečala čisti dobiček, dobičkonosnost družbe, donosnost sredstev in donosnost kapitala. Leta 2018 je ustvarila visokih 95.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega, ob tem pa posebno pozornost namenja varovanju okolja, so izpostavili v GZS.

Lipnik in Šeruga sta v družbo Elrad International, ki proizvaja elektronske in elektromehanične sklope za končne izdelke, skupaj vstopila leta 1999. Dodana vrednost se je v zadnjih treh letih v povprečju povečala za 21,6 odstotka letno, kar jih uvršča v vrh panoge. Rastejo število zaposlenih, čisti dobiček, EBITDA in donosnost kapitala. K dobrim rezultatom po navedbah gospodarske zbornice doprinašajo tudi visoka vlaganja v lasten razvoj.

Lozar je funkcijo izvršnega direktorja družbe TKK, mednarodno uveljavljenega specialista visokokakovostnih izdelkov na področju gradbene kemije, prevzel leta 2014. Družba se po številnih kazalcih uvršča v zgornjo polovico med tekmeci na domačem trgu. Dolgoročna razvojna strategija podjetja je usmerjena k visokotehnološkim rešitvam in tako so v TKK postali center odličnosti na področju dodatkov za betone in sanacijskih malt za celoten holding.

Dolenc M Soro, ki se ukvarja s trgovino ter proizvodnjo oken, vrat in samodejnih odpiralnih tehnik, vodi od leta 2004. Z lastno razvojno raziskovalno skupino, visokimi vlaganji v razvoj in internimi sistemi inoviranja so večkratni prejemnik regionalnih in nacionalnih nagrad za inovacije, so izpostavili v GZS. V zadnjih letih velik del razvoja poteka skozi številne nacionalne in evropske projekte.

Mednarodni ugled si je priborila tudi družba TRO rezalna orodja, ki jo Suhovršnik vodi od leta 2013. V podjetju po navedbah gospodarske zbornice nenehno vlagajo v posodobitev strojne opreme, informacijske tehnologije, razvoj človeških zmogljivosti, izobraževanje zaposlenih in razvojno-raziskovalno delo. Suhovršnik uvaja participativni način vodenja, v organizacijo dela pa v družbi tudi sicer vlagajo veliko naporov.Šušterič je podjetje MESI, razvoj medicinskih naprav soustanovil leta 2010. S proizvodi so prisotni na 50 trgih in nameravajo na ključnih trgih tudi prevzeti vodilno vlogo. Nišno in ostalim ponudnikom konkurenčno ponudbo je podjetje oblikovalo z intenzivnim vlaganjem v razvojno opremo in znanje zaposlenih. Leta 2018 je med drugim prejelo tudi oblikovalsko nagrado Red Dot.

Več si lahko preberete tukaj.