Novice

NLB naposled le dviguje obrestne mere za depozite

Potem ko so depoziti v bankah v zadnjih letih večinoma izgubljali vrednost, so se tudi v največji slovenski banki odločili za dvig obrestne mere na depozite. Glede nizkih obretnih mer na depozite so bili deležni številnih kritik, poročajo Finance, ki dodajajo, da se poleg tega tudi čedalje glasneje omenja možnost izredne obdavčitve bank. 

NLB naposled le dviguje obrestne mere za depozite

Po novem bo za depozit z vezavo od 31 do vključno 365 dni od septembra veljala obrestna mera v višini enega odstotka (do zdaj 0,01 odstotka).

Za depozit z vezavo od 13 do vključno 24 mesecev bo od septembra veljala 2,5-odstotna obrestna mera; ta je do zdaj znašala 0,8 odstotka.

Za daljše vezave dvoodstotne obresti 

Za vezave daljših ročnosti od dveh let lahko pričakujemo dvoodstotno obrestno mero. Neuradno naj bi bila nižja zaradi pričakovanja normalizacije obrestnih mer.

Obrestne mere bo banka menda zvišala tudi pri drugih varčevalnih produktih.

V primerjavi z evroobmočjem se bo z dvigom obrestnih mer NLB približala povprečju pri vezavi med enim in dvema letoma; povprečje je junija znašalo 2,58 odstotka. Do enega leta pa ostaja še vedno precej pod povprečjem držav članic evroobmočja, ki je bilo pri 2,73 odstotka. 

Depozitna obrestna mera Evropske centralne banke – to je obrestna mera, ki jo banke prejemajo za deponiranje denarja pri centralni banki – trenutno znaša 3,75 odstotka.

Več si lahko preberete tukaj.