Novice

Dogovor Fortenove in Mercatorja za refinanciranje Mercatorjevega dolga

S tem se omogoča prenos Mercatorja s finančno nasedlega Agrokorja pod okrilje Fortenove.

Dogovor Fortenove in Mercatorja za refinanciranje Mercatorjevega dolga

Fortenova in Mercator sta podpisala posojilno pogodbo v višini 385 milijonov evrov za refinanciranje obstoječega Mercatorjevega dolga, ki ga ima ta do skupaj 55 bank. S tem se omogoča prenos Mercatorja s finančno nasedlega Agrokorja pod okrilje Fortenove.

 

Mercatorjev dolg bodo nadomestili z obveznicami Fortenova grupe, na podlagi katerih bosta ameriški sklad HPS Partners in banka VTB Europe zagotovili 385 milijonov evrov, potrebnih za refinanciranje. "S tem postopkom bodo delnice Mercatorja po zaključku postopka izdaje obveznic prenesene na Fortenovo grupo," so zapisali v Fortenovi. Fortenova, ki bo prenosu postala 88-odstotni lastnik Mercatorja, bo sicer predvidoma morala objaviti tudi prevzemno ponudbo.

»V zadnjih štirih letih je Mercator uspešno bistveno znižal svojo zadolženost in s tem dosegel enega od ključnih strateških ciljev družbe. Podpisana pogodba o refinanciranju preostalega dolga zagotavlja Skupini finančno stabilnost in omogoča njen nadaljnji razvoj« je povedal predsednik uprave družbe Mercator Tomislav Čizmić.

Kot je ob podpisu pogodbe poudaril član upravnega odbora in izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško, je z refinanciranjem Mercatorjevega dolga odpravljena ena ključnih težav, ki so bremenile upravljanje družbe od leta 2014. "Mercatorjev dolg je zdaj del zadolženosti Fortenova grupe, s tem imajo vse članice skupine enak kreditni in lastniški status," je poudaril po poročanju STA.

Peruško je še dodal, da na ta način Fortenova dokazuje, da aktivno upravlja operativne procese in svoj portfelj. "V okviru tega smo uspešno realizirali prodajo poslovnega področja zamrznjene hrane, okrepili strukturo kapitala in finančni položaj," je še izpostavil.

 

Več si lahko preberete tukaj.