Novice

30 mil. € škode po poplavah, sodelavci priskočili na pomoč

Nedavne ujme so prizadele posameznike, družine ter tudi številna podjetja.

30 mil. € škode po poplavah, sodelavci priskočili na pomoč

Ogromno gospodarsko škodo so utrpeli tudi v BISOL Group, kjer škodo ocenjujejo na 30 milijonov evrov. 

BISOL Group je na področju fotovoltaične industrije dejaven že od leta 2004, ko se je začel ukvarjati s proizvodnjo fotonapetostnih modulov. Gre za celovito sončno skupino, ki je v kasnejšem obdobju k naboru proizvodov dodala mehanske konstrukcije in naložbe v lastne sončne elektrarne. Kot specialistu za fotonapetostne module in vse do proizvodnje električne energije je bila skupina preprosto poimenovana kar Sončno podjetje. Zaradi njene dolgotrajne prisotnosti v sorazmerno mladi, a izjemno konkurenčni industrijski dejavnosti jo nekateri imenujejo solarni dinozaver ali žareča skala.

original 64dde10eb14fc_Proizvodnja_in_skladisce_BISOL_s_pticje_perspektive.jpg

Dobrih 500 metrov gorvodno od sedeža BISOL Group je tik ob mostu na regionalni cesti Šempeter–Šentrupert popustila brežina reke Savinje in po celotni dolini Latkove vasi prizadejala nepopisno gospodarsko škodo. V družbi ocenjujejo, da bo proizvodnja več mesecev zaprta, stranke pa obveščajo, da bodo dobave fotonapetostnih modulov in preostalih solarnih komponent do nadaljnjega onemogočene. V podjetju so takoj razglasili izredne razmere zaradi dogodka višje sile.

Največ škode je nastalo v skladišču, kjer je bila njihova zaloga, saj je bil nivo vode na višini enega metra.

original 64dde112ea0ef_Skladisce_BISOL_4.jpg

Pričakujejo pomoč države

V podjetju so zapisali tudi, da so poplave posledica našega skupnega odnosa do okolja, predvsem odnosa do urejenosti slovenskih rek, v katere podjetja ne morejo samovoljno posegati, zato "je prav, da se prizadetim zagotovijo takojšnja nepovratna finančna sredstva, ki bodo pokrila nastalo škodo". Menijo, da bo v prihodnje treba poleg preventivnih ukrepov zagotoviti tudi mehanizem finančnega zavarovanja pred poplavami.

V celotni situaciji pa kot svetlo točko v podjetju navajajo, da jih je pozitivno presenetil odziv sodelavcev, ki so sami od sebe, prostovoljno prišli pomagat pri sanaciji nepopisne škode.

Preberite še: