Novice

#Koronaizkušnje: 10 tisoč Slovencev, ki razveseljujejo heroje koronavirusa

Koronaizkušnje: Mali plac za prihodnost

#Koronaizkušnje: 10 tisoč Slovencev, ki razveseljujejo heroje koronavirusa

Mali plac za prihodnost je skupina ljudi, ki povezuje slovenske kmete in končne potrošnike, ki prisegajo na lokalno in sezonsko hrano. Jedro skupnosti je na družbenem omrežju Facebook. Skupina navdušencev nad domačimi dobrotami je v šestih letih zrasla na več kot 10.600 članov. Prepoznate jih po dolgih vrstah ob dostavi hrane po celi Sloveniji, kjer se običajno nihče ne pritožuje, ampak vsi potrpežljivo čakajo na svoje naročilo.

Pogovarjali smo se z Ano Ljubojević in Špelo Krasko Gerbec, ki skrbita v skupini za administrativne zadeve, organizirata kmete in dostave po celotni Sloveniji, skupino pa sta ustanovili s ciljem, povezati slovenskega kmeta in mestnega potrošnika hrane. Zgodba skupnosti se je začela, ko sta kot mladi mamici želeli kupiti zdravo hrano za njuni družini.

original 5fc4b8bc67c06_okt.jpg

Dostave kljub epidemiji delujejo nemoteno

Nova realnost in koronavirus sta pravzaprav spodbudila nakupe domače in sezonske hrane. Trenutno sodelujejo z desetimi kmeti, ki se izmenjujejo čez sezono in ponujajo svoje dobrote. Poleg slovenskih izdelkov lahko potrošniki na Malem placu za prihodnost najdejo tudi domače neretvanske mandarine, sicer pa je njihova ponudba res raznolika: od (ekološkega) briškega in štajerskega sadja, veganskih izdelkov pa domačih piščancev iz Prlekije, mesnin z Unca ali Dolenjske, ekoloških testenin, Aninih domačih štrukljev, do mleka in sirov (ponujajo kravje in kozje).

Zaradi epidemije več naročil in več ponudnikov

Koronasituacija je novico o njihovih izdelkih še bolj razširila med družine, in kot pravita, imajo na prevzemnih mestih več ljudi kot prej. Vsi kupci izdelke naročijo vnaprej, a jih plačajo ob prevzemu. Tako je dostava hitrejša, bolj učinkovita in varna za vse. Na ta način delujejo že peto leto, in kot pravita Ana Ljubojević in Špela Krasko Gerbec, način vnaprejšnjega naročanja pomeni več direktnih naročil, s tem pa nič odpovedi ali zavržene hrane. Če morda kdo pozabi prevzeti svoje naročilo, ga običajno prijazno prevzame nekdo drug, ali pa se takoj najde kupec, ki z veseljem kupi dodatne dobrote. Prav v tem času so razširili ponudbo. Zaradi zaprtja vrtcev, šol in gostinskih obratov je namreč vedno več povpraševanja in želja po sodelovanju s ponudniki Malega placa za prihodnost.

original 5fc4b8c90b433_28_7_nova.jpg

Ker želijo zagotoviti kar se da varne prevzeme ter omejiti stik, so podaljšali čas prevzema in dodali nekaj novih prevzemnih mest. Redno dostavljajo trikrat tedensko po celi Sloveniji.

Med kupci največ mladih družin

Zaradi epidemije jim ni bilo treba posebej spreminjati poslovanja, saj vsak dan pridobivajo nove kupce, največ pa je mladih družin, ki imajo trenutno otroke doma. Hkrati pa, žal, opažajo, da si marsikdo ne more več privoščiti zdrave domače hrane. "Tukaj pa pride v ospredje skupnost. Na Malem placu je trenutno deset tisoč ljudi, in vsi si vedno medsebojno pomagamo." Prav prejšnji teden so s skupnimi moči pripravili pakete hrane za štiri družine

Več kot 2000 kg sadja in peciva za heroje koronavirusa

Njihova letošnja daleč najbolj odmevna akcija, na katero so izjemno ponosni, je Malica za heroje COVID-a. Vsako leto skupnost sodeluje v dobrodelni akciji, letos so se osredotočili na tiste, ki v prvi vrsti pomagajo najbolj ranljivim skupinam ali bolnikom z novim koronavirusom. Do zdaj so v štirih tednih s pomočjo vseh, ki kupujejo na Malem placu, razdelili več kot 2000 kg sadja in spekli celo goro potic ter domačega peciva.

Vse to so predali ekipam, ki pomagajo v preobremenjenih zdravstvenih domovih, bolnicah, domovih za ostarele, akcijo pa bodo nadaljevali, dokler bo treba.

original 5fc4b8d63df11_malica_za_heroje_covida1.jpg

original 5fc4b8e68f9fe_malica_za_heroje_covida2.jpg

original 5fc4b8deb064f_FB_ukc.jpg

Vabijo tudi vas

Skupnost Mali plac za prihodnost vabi, da se tudi vi pridružite akciji "Malica za heroje Covida“ ter s tem postanete del zgornjega pisma, napisanega v imenu vseh malih ljudi.

 

Tudi v prihodnje si na Malem placu želijo Slovencem omogočiti kakovostno ponudbo sadja in ostalih dobrot. Optimistični Ana in Špela verjameta, da bo to skupnosti tudi uspelo.

Preberite še:

 

Ker tudi drugi val piše izjemne koronske zgodbe, jih bomo še naprej predstavljali tudi na Biziju. Upamo, da bo kakšna od njih k novim korakom in načrtom spodbudila tudi vas.

 

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024