Medijske objave
14. september, 2022,

Konec maja, ko je bila podpisana pogodba o prevzemu Cimosa, so iz koprske družbe sporočili, da pridružitev Mutaresovi platformi ponuja uspešno sodelovanje tako skupini Cimos kot skupini Mutares. Skupina Cimos omogoča Mutaresu vzpostavitev strateške avtomobilske platforme. Že obstoječim programom iz segmenta Automotive & Mobility se s prevzemom odpira dostop do Cimosovega strojnega parka in opreme po konkurenčnih proizvodnih stroških.

Prepričani, da lahko Cimos postane vodilni svetovni igralec

Visoke proizvodne zmogljivosti Cimosa z opremo, uporabno za različne izdelke, bodo omogočile razbremenitev nekaterih prezasedenih družb iz trenutnega Mutaresovega portfelja, in to z nizkimi vlaganji. Po drugi strani bo to skupini Cimos omogočilo nadaljnjo rast poslovanja in izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti, so navedli v družbi.

V Mutaresu so prepričani, da lahko z operativnimi izboljšavami in rastjo Cimos razvijejo v vodilnega svetovnega igralca tega segmenta, menijo tudi, da bo zavezništvo Cimosu omogočilo dolgoročen razvoj in dodano vrednost vsem njegovim deležnikom.

Več si lahko preberete tukaj.

18. september, 2020,

Delavci naj bi novico, da se proizvodnja v mariborskem obratu Cimosa trajno ustavlja, izvedeli na danes sklicanem svetu delavcev. Večina zaposlenih tako od danes koristi preostanek dopustov, nekaj pa jih opravlja nujno potrebna dela pred zaprtjem, po pisanju STA navaja radio. O zaprtju niso nič, razen govoric, vedeli niti v sindikatu Skei.

Zaposlenim odpravnina ali prezaposlitev

Zaposlene naj bi sicer v prihodnjih dneh pozvali na individualne razgovore, na katerih jim bodo ponudili možnost prekinitve delovnega razmerja z odpravnino ali prezaposlitev v drugem Cimosovem obratu, je za radio povedal sindikalni zaupnik Raim Musić, piše STA.

Cimos je sicer po navedbah sindikata do zdaj poravnal vse finančne obveznosti, obljubljeno je tudi izplačilo preostanka regresa.

Več si lahko preberete tukaj.

06. avgust, 2020,

Sodni senat koprskega sodišča je Francetu Krašovcu konec leta 2018 prisodil petletno zaporno kazen. Nekdanji Krašovčev pomočnik in izvršni direktor za načrtovanje in nadzor Zorko Kenda je dobil štiri leta in pol zaporne kazni, prav tako takratni izvršni direktor za raziskave, razvoj, nabavo in prodajne aktivnosti Dario Šik. Takratnemu izvršnemu direktorju za finance Vladimirju Bukviču pa je senat za obe kaznivi dejanji, goljufijo in pranje denarja, izrekel enotno kazen šestih leta zapora in plačilo 24.900 evrov.

Ponovno jim bo sodil nov senat

Cimosu je senat naložil plačilo 800 tisoč evrov enotne denarne kazni. Tudi družbo je namreč spoznal za odgovorno goljufije v škodo EU in pranja denarja, poroča STA. Obramba obtoženih se je na odločitev pritožila, višje sodišče pa je pritožbi ugodilo. Kot je po poročanju Primorskih novic zapisalo v utemeljitvi, se je koprsko sodišče v sodbi na več mestih sklicevalo na priznanje krivde obsojenega nekdanjega direktorja koprske enote Sieva Janeza Gradiška in drugih pomagačev.

Glede na to, da je tožilstvo utemeljenost obtožbe opiralo na enake dokaze zoper vse obtožene, pa vse to lahko v objektivnem pogledu ustvari vtis o vnaprej ustvarjenem mnenju predsednika in članov senata o krivdi obtoženih, so zapisali višji sodniki. S tem pa lahko po njihovi presoji nastane dvom o nepristranskosti sojenja. Četverica bo tako na ponovljenem sojenju sedla pred popolnoma spremenjen senat.

Prebarvali naj bi stare stroje in jih prodali kot nove

Sojenje v zadevi je steklo maja 2017, tožilstvo pa je vpletenim očitalo goljufijo v škodo EU s prebarvanjem starih strojev. Nekdanji vodilni v Cimosu, hčerinski družbi Sieva in razvojnem centru Simit naj bi se dogovorili, da denarja, s katerim bi morali kupiti nove stroje za razvojno-raziskovalno dejavnost razvojnih centrov, ne bodo porabili za to, ampak da bodo prikazali nakup obstoječe, rabljene opreme Cimosa in Cimosa Tam kot nakup nove opreme.

Stroje naj bi tako prodali Cimosovi hčerinski družbi Cimat, nato pa to družbo izbrali kot dobavitelja, prek katerega bi stare stroje družbama Sieva in Simit prodali kot nove. Po mnenju tožilstva so zamolčali, da so zgolj obnovili in prebarvali staro opremo.

Več si lahko preberete tukaj.