Novice

V petek nova izplačila po interventnih zakonih

Zavod RS za zaposlovanje je vzpostavil novo aplikacijo, ki delodajalcem omogoča preverjanje izplačil povračil nadomestil plače za zaposlene po prvem protikoronskem zakonu in noveli tega zakona.

V petek nova izplačila po interventnih zakonih

Zavod je namreč zaznal napake v vlogah, ki vplivajo na višino povračil. Skladno s tem poziva k njihovi odpravi. Tretje izplačilo je sicer predvideno za petek. Do vključno 25. 5. 2020 je Zavod prejel več kot 46.000 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 270.000 zaposlenih na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omejitev njenih posledic (ZIUZEOP in ZIUZEOP-A) ter Zakona o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP). Največ oddanih vlog (več kot 80 %) je za povračilo nadomestila plače za čakanje na delo iz poslovnih razlogov.

Pozitivne sklepe o povračilu izplačanih nadomestil plače je doslej prejelo skoraj 29.000 delodajalcev za več kot 192.000 zaposlenih. Od 46.000 vlog, ki so bile predložene za čakanje na delo, višjo silo in odrejeno karanteno, so izdali skoraj 36.000 pozitivnih sklepov (nekateri delodajalci so oddali več vlog), medtem ko je bilo dobrih 5.000 negativnih sklepov, največ zaradi neporavnanih obveznosti do FURS-a, nekaj več kot 4.000 je bilo odstopov od vlog, predvsem zaradi njihove podvojenosti, druge vloge in pritožbe pa se še rešujejo.

Do sedaj sta bili izvedeni dve izplačili v skupni vrednosti 35 milijonov EUR 21.900 delodajalcem za 94.500 zaposlenih, medtem ko je tretje majsko izplačilo predvideno ta petek, 29. 5. 2020. Trenutno je za te namene na voljo skupaj 157 milijonov EUR. Sredstva bodo zagotovljena iz proračuna glede na potrebe. Koliko delodajalcev bo prejelo povračilo nadomestilo plače v petek, za zdaj ni znano, saj se podatki iz obrazcev REK še obdelujejo.

Več preberite tukaj.