Novice

Umar za letos napoveduje 2,4-odstotno gospodarsko rast

Umar za letos napoveduje 2,4-odstotno rast BDP, potem ko je decembra lani napovedal rast v višini dveh odstotkov. Ugodna gibanja glede konkurenčnosti slovenskega gospodarstva naj bi se nadaljevala.

Umar za letos napoveduje 2,4-odstotno gospodarsko rast

Direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar Boštjan Vasle je ob predstavitvi pomladanske napovedi Umarja izpostavil tri ključna sporočila. Letos pričakujejo nadaljevanje gibanj, ki so se začela že lani, konkurenčnost, ki je k rasti prispevala že lani, pa naj bi se letos še izboljšala. "Tretje sporočilo je, da v srednjeročnem obdobju brez dodatnih, verjetno celo korenitejših ukrepov ne moremo pričakovati avtomatičnega nadaljevanja stopenj rasti iz lanskega leta," je dejal.

Končno rast potrošnje gospodinjstev

Zasebna potrošnja naj bi letos in prihodnje leto rasla hitreje, okrepila naj bi se za 1,1 in 1,6 odstotka, državna potrošnja pa naj bi se še vedno krčila (v obeh letih za 0,4 odstotka.

Manj brezposelnih

Na trgu dela Vasle pričakuje nadaljnje izboljšanje, čeprav podjetja še vedno kažejo veliko mero previdnosti pri novem zaposlovanju. Stopnja registrirane brezposelnosti naj bi se z lanskih 13,1 odstotka letos znižala na 12,5 odstotka.

Več o tem tukaj.

 

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024