Novice

Stroški organizacije OI v obubožani Braziliji gredo v nebo

Olimpijske igre bi za Brazilijo le stežka prišle ob slabšem času, saj je država v največji gospodarski krizi po letu 1930. Medtem ko oblast predčasno zapira bolnišnice in išče denar za plače policistov, stroški organizacije letijo v nebo. Podatki kažejo, da so stroški olimpijskih iger do zdaj vedno presegli predvidevane proračune držav organizatork in da so te zelo tvegana investicija.

Stroški organizacije OI v obubožani Braziliji gredo v nebo

Tri tedne pred uradnim začetkom poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru se glede na študijo poslovne šole Saïd z oxfordske univerze organizatorji spopadajo s prekoračitvijo stroškov za 51 odstotkov. To je sicer še vedno manj od zgodovinskega povprečja presežnih stroškov organizacije olimpijskih iger, a so visoki stroški za Brazilijo, ki je gospodarsko v težkem položaju, precejšnje finančno breme.

Braziliji zaupana organizacija v času gospodarske rasti
Brazilija je svojo kampanjo za organizacijo olimpijskih iger začela leta 2006. Leto pozneje so jo izbrali za gostiteljico svetovnega prvenstva v nogometu. To so bila za Brazilijo gospodarsko zelo plodna leta. Glede na poročilo Svetovne banke je Brazilija med letoma 2003 in 2014 iz revščine potegnila 29 milijonov ljudi. Neenakost med sloji se je zmanjševala, saj so se v tem času prihodki 40 odstotkov najrevnejšega prebivalstva povečali za sedem odstotkov. Prihodki prebivalcev na državni ravni so v enakem obdobju zrasli za 4,4 odstotka. Država je med letoma 2006 in 2010 dosegala 4,5-odstotno gospodarsko rast, med letoma 2011 in 2014 2,1-odstotno gospodarsko rast, lani pa je že sledilo 3,8-odstotno krčenje gospodarstva.

več lahko preberete tukaj.