Novice

Sprejet Standard izvajalcev računovodskih storitev

Standard opredeljuje osnovne pogoje, ki vplivajo na kakovost izvajanja računovodskih storitev (struktura in izobraževanje kadrov, informacijska tehnologija, zavarovanje poklicne odgovornosti, sodelovanje z naročniki.

Sprejet Standard izvajalcev računovodskih storitev

Na Zbornici računovodskih servisov pri GZS (v nadaljevanju ZRS za več kot 530 članov skrbimo tako, da zastopamo njihove interese pri inštitucijah, ki vplivajo na njihovo delovanje (na primer z bankami se dogovarjamo o poenotenju vlog za odobritev finančnih sredstev …, organiziramo različna izobraževanja in dogodke (Kongres izvajalcev računovodskih storitev, Zbor članov … ter razvijamo orodja, ki nudijo podporo pri poslovanju članom. Skrbimo pa tudi za prepoznavnost dejavnosti pri naročnikih storitev in delamo na ureditvi dejavnosti.

V Sloveniji je registrirnih več kot 4.500 računovodskih servisov, ker po trenutni ureditvi v Sloveniji lahko računovodski servis odpre kdorkoli, tudi s pomanjkljivim strokovnim znanjem, brez ustreznega kadra in delovnega okolja, brez licencirane programske opreme. Posledično veliko izvajalcev računovodskih storitev ponuja svoje storitve po zelo nizkih cenah z zelo nizko kakovostjo obravnave strank. Zaradi neznanja, nestrokovno opravljenih računovodskih storitev ali premalo izkušenih računovodij pa se podjetja lahko znajdejo v resnih poslovnih težavah. V zbornici smo se srečali z nemalo primeri, ko so podjetja morala celo prenehati s poslovanjem zaradi slabega knjigovodenja in svetovanja izvajalca računovodskih storitev.

Zato smo iskali način, kako opredeliti merila kakovosti in strokovnosti, da bodo podjetja vedela, s kakšnim računovodskim servisom imajo opravka in kaj dobijo za svoje plačilo. Podjetnik je zakonsko odgovoren za letna poročila svojega podjetja. Hkrati pa ne more vedeti, kdaj izvajalec računovodskih storitev opravlja storitve kakovostno.

Anketa, ki jo je zbornica izvedla poleti 2013 na reprezentativnem vzorcu 1.397 pravnih oseb, je pokazala, da se kar 78,8 odstotkov vprašanih podjetnikov strinja s tem, da je treba urediti trg računovodskih servisov.

Zaradi zgoraj povedanega smo se v Zbornici računovodskih servisov lotili ureditve dejavnosti po skandinavskem vzoru – oblikovali smo Standard izvajalcev računovodskih storitev. Standard opredeljuje osnovne pogoje, ki vplivajo na kakovost izvajanja računovodskih storitev (struktura in izobraževanje kadrov, informacijska tehnologija, zavarovanje poklicne odgovornosti, sodelovanje z naročniki. Ureditev dejavnosti računovodskih servisov v okviru standarda podpirajo tako GZS, FURS, AJPES, Združenje bank Slovenije in Banka Slovenije kot tudi sami podjetniki.

Računovodski servisi lahko na zbornici ob izpolnjevanju pogojev pridobijo potrdilo o skladnosti, da storitve opravljajo v skladu z določili standarda. Seznam izdanih in veljavnih potrdil je objavljen na spletni strani ZRS.

Če računovodski servis krši določila standarda, lahko Zbornica računovodskih servisov potrdilo o skladnosti prekliče. Poleg tega bo zbornica tudi skrbela za redni nadzor podpisnikov standarda.

Aleksander Štefanac,
Predsednik Zbornice računovodskih servisov