Novice

Slovenija izdala za 500 milijonov evrov 60-letnih obveznic

Slovenija je v skladu s torkovo napovedjo danes izvedla novo zadolžitev na mednarodnem trgu, drugo večjo v letošnjem letu. Izdala je za 500 milijonov evrov 60-letnih obveznic. Te imajo najdaljšo ročnost doslej.

Slovenija izdala za 500 milijonov evrov 60-letnih obveznic

"60-letne evrske obveznice so bile izdane z donosom do dospetja 0,70 odstotka in kuponsko obrestno mero 0,6875 odstotka v višini 0,5 milijarde evrov. To je primerljivo z državama, kot sta Francija in Belgija," so sporočili z ministrstva za finance.

Slovenija s tem po njihovih navedbah nadaljuje tržno izkazano dolgoročno naložbeno zaupanje vlagateljev v obveznice Republike Slovenije. "Vlagatelji zaupajo v odločitve in ukrepe vlade za omilitev posledic epidemije bolezni covid-19 za državljane in gospodarstvo," so dodali.

Ministrstvo za finance je v ponedeljek sporočilo, da je Slovenija bankam BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE in HSBC podelila mandat za organizacijo izdaje nove evrske obveznice z zapadlostjo leta 2081.

Gre za drugo večjo letošnjo izdajo. Slovenija je namreč v začetku meseca izdala za 1,75 milijarde evrov 10-letnih obveznic in dopolnila izdajo 30-letnih obveznic za 250 milijonov evrov. Pri 10-letnih obveznicah se je prvič zadolžila po negativni obrestni meri.

Za financiranje izvrševanja državnega proračuna skladno s programom financiranja je Slovenija po navedbah ministrstva zagotovila 2,9 milijarde evrov dolgoročnega financiranja.

V januarju pa je odplačala 1,65 milijarde dolga. V preostanku letošnjega leta v odplačilo zapade še dodatnih 1,95 milijarde evrov dolga, so dodali.

 

Javni dolg naj bi do konca leta dosegel 37,7 milijarde evrov

Vlada je v osnutku proračunskega načrta za letos, ki ga je Evropski komisiji poslala lani jeseni, pred sprejemom proračunskih dokumentov za leti 2021 in 2022 zapisala, da naj bi javni dolg ob koncu 2020 dosegel okoli 37,7 milijarde evrov, kar bi pomenilo 82,4 odstotka BDP.

Po najnovejših ocenah ministrstva naj bi javni dolg ob koncu minulega leta dosegel 82 odstotkov BDP, do konca tega leta pa naj bi se kljub povečanju nominalne zadolženosti (po podatkih iz osnutka proračunskega načrta na okoli 39,5 milijarde evrov) v deležu od BDP znižal na 80,9 odstotka. Tudi breme obresti javnega dolga naj bi upadlo za 0,1 odstotne točke na 1,6 odstotka BDP.

Več si lahko preberete tukaj.