Novice

Sindikat za zaprtje trgovin ob nedeljah in proti dodajanju izjem #video

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije so se znova zavzeli za zaprtje trgovin ob nedeljah in ob tem zavrnili možnost širjenja nabora izjem ter nekatera predlagana dopolnila k zakonu o trgovini. Generalni sekretar sindikata Ladi Rožič je zatrdil tudi, da sindikat pri svojih prizadevanjih uživa podporo delavcev v trgovinah.

Sindikat za zaprtje trgovin ob nedeljah in proti dodajanju izjem #video

Pred tretjim branjem predloga novele zakona o trgovini, ki ga je predlagala Levica in po kateri bi bile trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, se pritiski posamičnih trgovcev prek Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) krepijo, je opozoril Rožič.

"Pojavljajo se dezinformacije, da sindikat delavcev trgovine ni želel socialnega dialoga. Vsekakor smo se bili in se bomo vedno v prihodnje pripravljeni pogajati. Ne pa zgolj popuščati moči kapitala, ki ni želel niti za milimeter odstopiti od svoje agende," je poudaril Rožič, piše STA.

 

Sindikati: Nemogoče slediti, kdo je delal koliko nedelj in po kakšni ceni

Trgovci so tako po besedah Rožiča ponudili, da bi delavci še naprej delali do 20 nedelj na leto, a bi se plačilo za vsako nedeljo nad 10 zvišalo za 50 centov. Za 19. in 20. nedeljo bi tako denimo delavec prejel devet evrov na uro. "Na to nismo pristali," je poudaril Rožič. Delodajalci niso bili niti enotni, da bi ponudili boljši izplen, hkrati pa je po oceni sindikata nemogoče slediti, kdo je delal koliko nedelj in po kakšni ceni.

Anketa med zaposlenimi je pokazala, da 98 odstotkov zaposlenih podpira zaprtje trgovin v nedeljo, 95 odstotkov pa jih je pripravljeno sprejeti tudi nižja izplačila za en prost dan, je spomnil Rožič. Dodatno podporo zaposlenih prizadevanjem sindikata izraža peticija za zaprtje trgovin ob nedeljah, ki jo je v tednu dni podpisalo 5830 zaposlenih, čeprav so določeni trgovci podpisovanje peticije celo prepovedovali, piše STA.

Po predlogu novele bi morale biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, razen prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter v bolnišnicah. Dodatne amandmaje, v skladu s katerimi bi lahko ob nedeljah denimo delali študenti, upokojenci, prokuristi in direktorji, pa v sindikatu trgovine zavračajo.

Sindikatu delavcev trgovine so se pridružili tudi v Sindikatu upokojencev Slovenije ter Sindikatu Mladi plus. "Ne pristajamo na to, da bi nam dovoljevali dodatno delo zato, da bi na ta način reševali nekatere lastnike trgovin," je poudarila predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Frančiška Ćetković. Spomnila je tudi, da so upokojencem v času epidemije celo omejevali ure, ko so lahko opravili nakupe v trgovinah, sedaj pa bi lahko ob nedeljah delali. "To nikakor ni sprejemljivo," je izpostavila.

Tea Jarc: Študenti ne želijo biti poceni delovna sila

Predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc pa je poudarila, da študenti ne želijo biti poceni delovna sila, ki bo izkoriščana za delo ob nedeljah. Naloga študentov je študirati, je spomnila, ne pa, da bi po celem tednu študija morali ob nedeljah še delati. Študentje niti ne smejo delati sami, hkrati naj bi bilo študentsko delo začasno in občasno, torej ne more potekati vsako nedeljo. Izpostavila je tudi neprimernost diskriminacije delavcev glede na starost oz. njihov status na trgu dela, še piše STA.

Rožič sicer še naprej verjame, da bo politika upoštevala njihove pozive in sprejela ustrezen zakon. Je pa zatrdil, da bodo pred prihodnjimi volitvami vse svoje člane in podpisnike peticije za zaprtje trgovin spomnili, kdo od poslancev je kako glasoval in kdo je torej upošteval njihovo mnenje. "Poslanci naj se ne igrajo z voljo ljudi," je posvaril.

V Levici so v izjavi za javnost pozdravili enotnost zaposlenih v trgovini ter študentov in upokojencev. "Napovedujemo, da bomo vztrajali pri pravični in dogovorjeni rešitvi, ki v skladu z željo ljudi in potrebami delavcev končno zapira trgovine v nedeljo in na dela proste dneve," so navedli.

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024