Novice

Šef Banke Koper: Reševanje bank ni lahko in zahteva veliko denarja

"Pričakujemo več prihodkov in spremembo poslovnega modela, ki bo drugačen od tipičnega modela slovenskih bank," ob preimenovanju Banke Koper v banko Intesa Sanpaolo meni njen prvi mož Giancarlo Miranda. Dobiček želijo ustvariti s prihodki od plačil za opravljene storitve.

Šef Banke Koper: Reševanje bank ni lahko in zahteva veliko denarja

Iztočnica za pogovor s predsednikom uprave Banke Koper Giancarlom Mirando je napoved lastnika skupine Intesa Sanpaolo, da banka v prihodnjih mesecih prevzema novo ime in delni lastniški vstop Privredne banke Zagreb, ta je prav tako v lasti Intese Sanpaolo, v Banko Koper. Pod bodočim novim imenom Intesa Sanpaolo Bank želi postati vseslovenska banka, v Ljubljani namerava postaviti poslovno središče in se osredotočiti na upravljanje premoženja, kjer je še prostor na trgu, pravijo. Miranda, s katerim smo govorili o strategiji banke, pogledu na slovenski bančni sistem ter možnostih za novo globalno krizo, je na čelu Banke Koper pet let, pred tem je bil bankir na Hrvaškem in v nekaterih drugih državah.

57-letni Miranda je bil leta 2014 imenovan za predsednika nadzornega sveta združenja banka Slovenije in člana nadzornega sveta pri Zvezi evropskih bank.

Miranda je diplomiral na Universita Cattolica di Milano iz političnih ved in ekonomije, magistriral pa je na britanski University of Kent iz ekonomije.

Pogovor z njim si lahko preberete tukaj.