Novice

Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

Predsednik vladnega strateškega sveta za debirokratizacijo Ivan Simič je na novinarski konferenci predstavil predloge ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Spremembe po njegovih besedah težijo k poenostavitvi zakonodaje oziroma k poenostavitvi poslovanja, v nekaterih primerih tudi nižje davke. Simič ocenjuje, da nižji davki pomenijo tudi več izplačil v proračun.

Predlog ukrepov za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju

Vlada je 19. maja letos ustanovila strateški svet za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Vodi ga Ivan Simič, nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave. Debirokratizacija je bila sicer pogosta prioriteta vseh dosedanjih vlad.

"Več kot 20.000 predpisov je enostavno preveč," je ob ustanovitvi strateškega sveta tvitnil premier Janez Janša. Napovedal je, da bodo odpravili bistveno število ovir, ki dušijo predvsem male podjetnike, že do konca tega leta. Simič je danes ocenil, da bi vsaj del predlogov lahko sprejeli do konca leta, nekateri, tehnološko in informacijsko bolj zapleteni, pa bi lahko zaživeli s 1. aprilom prihodnje leto.

Že sredi marca je ob oblikovanju nove vlade nekaj ministrov izpostavilo debirokratizacijo kot prednostno nalogo. Ukrepi za debirokratizacijo so bili v ospredju tudi na včerajšnjem koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju. Na mizo so dobili širši nabor ukrepov, ki jih bodo v roku 14 dni pregledali ter predložili ukrepe, za katere se bodo poenotili.

Na nujnost administrativne poenostavitve poslovanja opozarjajo tudi gospodarstveniki. Debirokratizacijo vidijo kot ključni izziv za našo prihodnost.

Kaj predlagajo na davčnem področju?

Strateški svet na davčnem področju predlaga 28 sprememb.

  • "Prva je uvedba enega vplačilnega računa za akontacije dohodnine in socialne prispevke. Predlagamo uvedbo enega REK obrazca za vse vrste dohodkov ter oddajo enega REK obrazca mesečno za vse vrste dohodkov," je dejal Simič.
  • Informativni mesečni obračun DDV bi se izvajal preko e-davkov, saj tehnologija to omogoča.
  • Predlagajo, da se rok, po katerem se ne plača dohodnine od dobička iz kapitala, doseženega pri odsvojitvi kapitala, skrajša iz 20 let na 15 let. Če boste na primer delnice prodali po 15 letih lastništva, ne boste plačali davka.
  • Strateški svet med drugim predlaga znižanje stopnje davka od dohodkov iz kapitala iz 27,5 odstotka na 25 odstotkov, pri oddajanju nepremičnin v najem pa zvišanje normiranih odhodkov iz 15 odstotkov na 30 odstotkov in znižanje stopnje dohodnine iz 27,5 na 25 odstotkov.
  • Predlagajo uvedbo aplikacije, ki bi omogočila boljši pregled ter takojšnjo izdajo odločbe ob prijavah dividend in obresti iz tujine.
  • Avtorski honorarji bi bili obdavčeni enako kot plače.
  • Predlagajo zvišanje splošne dohodninske davčne osnove s 3.500 na 4.000 evrov. Na ta način bi nekoliko razbremenili delavce migrante.
  • Uvedli bi tako imenovano socialno kapico, kjer bi bila meja postavljena pri 6.000 evrih bruto plače. "Če hočemo uvesti kapico, mora biti meja taka, da bo sprejemljiva za vse," je dejal Simič. Meni, da bi s tem lahko privabili kakšno podjetje, ki se je Slovenije do sedaj izogibalo zaradi visoke obdavčitve.
  • Poenostavili bi obračunavanje potnih stroškov za prevoz na delo in z dela. Namesto obračunavanja vozovnic v javnem potniškem prometu bi se vsem obračunavalo 0,10 evra na kilometer. "Kdor živi v mestu, bo najbrž morda dobil manj, večina pa več," je dodal.
  • Kriptovalute bi obdavčili z 20-odstotnim davkom. Za osnovo bi po predlogu sveta vzeli razliko med vrednostjo nakupa kriptovalute in izplačilom na račun. "Zaenkrat dajmo obdavčiti tisto, kar lahko," je dejal Simič.
  • Predlagajo 20-odstotno obdavčitev denarja iz družinskih skladov v tujini.
  • Predlagajo tudi uvedbo novega, šestega, dohodninskega razreda z 10-odstotno davčno stopnjo za dohodke oziroma davčno osnovo nad milijon evrov. S tem računajo, da bi se v Slovenijo vrnili številni športniki in poslovneži, ki imajo visoke prihodke in se praviloma izselijo iz Slovenije. Izpada prihodkov v državni proračun zaradi tega ne pričakujejo. "Nihče pa zaradi tega ukrepa ne bo prikrajšan," zatrjuje Simič.
  • Predlagajo zvišanje odstotka dohodnine, ki ga lahko zavezanci namenijo raznim društvom. Z 0,5 odstotka na 1 odstotek ter zvišanje odstotka, ki bi ga lahko davčni zavezanci (pravne osebe in tisti, ki opravljajo dejavnost) namenili za donacije, in to z 0,30 odstotka + 0,20 odstotka na 20 odstotkov.
  • Luksuzni davek pri motornih vozilih bi ukinili. "Vsaka višja obdavčitev ne garantira višjih davčnih prihodkov, ljudje so avte registrirali v tujini in izgubili smo ne samo ta luksuzni del ampak tudi osnovni DMV," opozarja Simič.
  • Čim prej pa bi uvedli davek na promet nepremičnin, ki bi zamenjal obstoječo obdavčitev nepremičnin s tremi davki oziroma nadomestili.
  • Upokojencem bi omogočili, da še naprej delajo, če želijo. Poleg plače, od katere se obračunavajo vsi davki in prispevki, bi prejemali tudi celotno pokojnino.

Kaj predlagajo na gospodarskem področju?

  • Na gospodarskem področju predlagajo avtomatizacijo izpolnjevanja obrazcev v javni upravi. "Z matično številko podjetja se izkažemo in na mestu so vsi dokumenti ... Želimo tudi zagotoviti vodenje podatkov o poslovnih subjektih v enem registru," je ponazoril Simič.
  • Predlagajo uvedbo enkratnega poročanja oziroma posredovanja podatkov državnim organom, ne da vsak organ zahteva svoje podatke (Furs, Ajpes, Statistični urad, Banka Slovenije, Spot, eDavki, eNaročanje …).
  • Predlagajo tudi poenostavitev refundacije bolniških nadomestil in ureditev ter poenostavitev dela od doma. "Prav tako predlagamo skrajšanje in poenostavitev postopkov pridobivanja delovnih dovoljenj za tujce ter uvedbo zlate vizumske sheme," je dejal Simič.

Več preberite tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024