Novice

Pravočasno oddajte letno poročilo

Prihaja čas letnih poročil. Izognite se hitenju in nepotrebnim skrbem. Da boste pravočasno seznanjeni z roki in načini predložitve letnega poročila svojega podjetja, se seznanite s pomembnimi informacijami.

Pravočasno oddajte letno poročilo

Roki za oddajo

Odgovorne osebe gospodarskih družb, zadruge in samostojni podjetniki posamezniki morate do 31. marca oddati podatke iz letnih poročil na poenotenih obrazcih, ki se uporabljajo za državno statistiko. Datum oddaje letnega poročila Ajpesu za javno objavo podatkov je odvisen od vrste vašega podjetja.
Če niste zavezani reviziji, vaše poslovno leto pa je enako koledarskemu, morate letno poročilo oddati do zadnjega dne marca. Če niste zavezani reviziji, a je vaše poslovno leto različno od koledarskega, ali pa ste zavezani k reviziji oziroma konsolidaciji, morate letno poročilo oddati v treh mesecih po koncu poslovnega leta.


Letno poročilo lahko oddate le še prek spleta

Gospodarske družbe, zadruge in samostojni podjetniki morate letno poročilo oddati izključno v elektronski obliki, in sicer prek Ajpesovega spletnega portala.
Gospodarske družbe in zadruge letno poročilo predložijo kot prilogo davčnemu obračunu, kar pomeni, da ga ni treba dodatno pošiljati. Morate pa (če imate d. o. o., d. d. ali d. n. o. to tudi ustrezno označiti v davčnem obračunu.
Oddajo letnega poročila odgovorne osebe potrdijo s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa lastnoročnim podpisom na posebnem Obvestilu, ki se natisne iz spletne aplikacije ter pošlje na pristojno izpostavo Ajpesa.

Kakšne so globe?

AJPES po uradni dolžnosti izbriše podjetnika iz Poslovnega registra Slovenije, če ji podjetnik v dveh zaporednih poslovnih letih ne predloži letnega poročila.
Zakon o gospodarskih družbah v 686. členu določa višino globe za družbe, ki ne uspejo pravočasno oddati letnih poročil. Globa za tak prekršek znaša 3.000 do 15.000 evrov oziroma od 6.000 do 40.000 evrov (revidirano ali konsolidirano letno poročilo.
Nepravočasna oddja letnega poročila se kaznuje z globo od 300 do 4.000 evrov, tudi za odgovorno osebo družbe.

Vaš bizi.si

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024