Novice

PKP4: Kako je s povračilom nadomestila plače v primeru čakanja na delo?

Epidemija je globoko zarezala v poslovanje večine slovenskih podjetij, še vedno je veliko zaposlenih na čakanju na delo. Kaj na tem področju prinaša Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV) oz. širše znan kot 4. protikorona paket (PKP4)? 

PKP4: Kako je s povračilom nadomestila plače v primeru čakanja na delo?

ZIUPDV predvideva podaljšanje trajanja ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija 2020, pri čemer lahko vlada ta ukrep s sklepom podaljša za en mesec, kar pa lahko stori največ dvakrat, vendar ne dlje kot do konca septembra 2020. Ostali pogoji, povezani z upravičenci, višino nadomestila, pravicami ter obveznostmi delavcev in načinom uveljavljanja povračila, ostanejo smiselno enaki kot v prejšnjem protikorona zakonu.

Novost predstavlja tudi mehanizem izvajanja nadzora nad dodelitvijo in izplačevanjem nadomestila plače delavcem. Delodajalec, ki uveljavlja tovrstno povračilo nadomestila plače, bo v primeru sprejetja zakona dolžan Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (v nadaljnjem besedilu: ZRSZ) omogočiti administrativni in finančni nadzor nad izpolnjevanjem pogodbenih obveznosti pa tudi vpogled v računalniške programe, listine ter postopke, povezane z ukrepom povračila nadomestila plače v primeru čakanja na delo po določbah ZIUPDV.

Več preberite tukaj.