Novice

Novi ukrepi: zapirajo se saloni, vrtci, večina trgovin v trgovskih središčih ...

Vlada v soboto za teden dni ugaša večino nenujnih dejavnosti v državi, je na popoldanski novinarski konferenci napovedal premier Janez Janša. Med drugim bo zaprta večina trgovin v trgovskih središčih, zaprti bodo hoteli, gostinski obrati ter frizerski in kozmetični saloni. V ponedeljek se zaprejo tudi vrtci. Naslednji četrtek bo vlada presodila, kako naprej. Novosti so tudi pri prehajanju regij in nočni omejitvi gibanja, po novem je na primer tako mogoča dostava hrane tudi med 21. in 6. uro.

Novi ukrepi: zapirajo se saloni, vrtci, večina trgovin v trgovskih središčih ...

Vlada je danes sprejela dopolnitve ukrepov, in sicer se v soboto zaprejo gostinski obrati (dovoljena sta dostava hrane in osebni prevzem, drugi je dovoljen le med 6. in 21. uro), zaprejo se tudi hoteli z izjemami za poslovne delegacije, diplomate in športne profesionalne ekipe.

V soboto se zapre večina trgovin v trgovskih središčih z izjemo živilskih trgovin, trgovin z gradbenim in tehničnim materialom, hrano za male živali in trgovin s kmetijskimi potrebščinami.

Naslednji teden se zaprejo tudi vrtci, razen za otroke staršev, ki delajo in ne morejo zagotoviti varstva. Ob tem je Janša pozval župane, naj glede na razmere v svojih krajih za te otroke organizirajo varstvo v vrtcih.

Za teden dni bodo zaprti tudi frizerski in kozmetični saloni, je dejal Janša.

Zaprti bodo še dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oziroma študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja, je še dejal Janša. Javni potniški promet bo deloval s tretjino zmogljivosti.

Odloki, ki bodo začeli veljati v soboto, bodo sprejeti za teden dni, nato bodo naslednji četrtek presodili, kako naprej, je še dejal.

Obstaja tudi možnost omejitve gibanja na občine, vlada bo o tem odločala v prihodnjih dneh. 

Kot pravi Janša, nas čaka teden boja za zaustavitev širjenja virusa. "Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo," je dejal.

NOVOSTI pri prehajanju regij in omejitvi gibanja

Vlada je dodala tudi nove izjeme za čas omejitve gibanja med 21. in 6. uro in pri prehajanju med regijami. Spodaj smo jih zapisali z odebeljenimi črkami. Veljati začnejo že s petkom.

OMEJITEV GIBANJA
Omeji se gibanje ljudi med 21. in 6. uro, razen za primere, ko gre za:
- odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
- prihod in odhod na delo ter izvajanje nujnih delovnih nalog,
- dostop in nudenje storitev za nujne primere,
- opravljanje storitev dostave jedi, pijač, zdravil in osnovnih življenjskih potrebščin,
- potovanja oseb, ki so vstopile v Republiko Slovenijo z namenom tranzita čez ozemlje Republike Slovenije v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Republiki Sloveniji.

PREHAJANJE MED STATISTIČNIMI REGIJAMI
Začasno se omeji prehajanje med statističnimi regijami. Izjemoma je, ob upoštevanju priporočil NIJZ, za posameznike dovoljeno prehajanje za:
- prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,
- opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
- odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
- varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov ali če gre za izvajanje starševske skrbi in stikov z otrokom,
- dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev ter zdraviliškega zdravljenja,
- dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev,
- dostop do storitev za nujne primere,
- dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona,
- dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
- izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču za člane istega gospodinjstva,
- potovanja oseb, ki so vstopile v Republiko Slovenijo z namenom tranzita čez ozemlje Republike Slovenije v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Republiki Sloveniji.

Uveljavljanje izjem velja tudi za ožje družinske člane osebe (zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, in njihovi starši, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve) in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Danes je postala rdeča še Obalno-kraška statistična regija, kar pomeni, da bodo že od petka tudi tam zaprti lokali in obvezne maske na prostem.

Janša: Organizirajte delo od doma

Janša je na novinarski konferenci tudi pozval delodajalce, da tam, kjer je mogoče, uvedejo delo od doma. Kjer to ni mogoče, pa naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, je dejal.

"Preverjamo možnosti množičnega testiranja prek nabave hitrih testov za vse rizične skupine in v roku prihodnjih tednov tudi za vse prebivalstvo. To je eden od ukrepov, ki ga načrtujejo tudi v drugih državah," je dejal.

"V zvezi s testiranjem je težava čakalna doba. Zdravstveni sistem se mora reorganizirati, da bo ta krajša, da bodo prednostno testirani tisti z bolezenskimi znaki, tisti, ki potrebujejo drugo zdravstveno oskrbo, in tisti, ki jih na teh delovnih mestih nujno potrebujemo," je še dejal.

Več si lahko preberete tukaj.

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024