Novice

Nadzor Fursa nad pravilno uporabo davčnih blagajn

Največ kršitev nove davčne zakonodaje je posledica napak v sistemu uporabe davčnih blagajn. Inšpektorji pa so zaznali tudi že namerne kršitve, ki jih še posebej od začetka februarja ustrezno sankcionirajo.

Nadzor Fursa nad pravilno uporabo davčnih blagajn

Po podatkih Fursa je največ napak v sistemu uporabe davčnih blagajn tehnične narave. Dogajajo se tudi že namerne kršitve. Če inšpektorji pri posameznem zavezancu opazijo ponavljajoče se napake, opravijo nadzor, ugotovljene zlonamerne kršitve pa tudi že sankcionirajo. Nekateri zavezanci po ugotovitvah Fursa namreč izklapljajo sistem davčnega potrjevanja računov in izdajajo davčno nepotrjene račune, s čimer zaobidejo davčno blagajno. Spet drugi pa v davčno potrditev pošiljajo račune, na katerih se podatki razlikujejo od tistih na računih porabnikov.

Najpogostejše kršitve

Po podatkih Fursa so sicer najpogostejše napake, ki jih odkrijejo med nadzorom naslednje:
- ZOI številka je enaka pri različnih računih,
- v kodi (QR, PDG417 in 128 na računu je zapisan napačen datum izdaje,
- v kodi (QR, PDG417 in 128 na računu je zapisana napačna davčna številka izdajatelja,
- neustrezen znesek davka,
- računi poslani v potrditev niso enaki tistim, ki jih zavezanci izdajo porabnikom.

Izberite najboljšega ponudnika davčne blagajne

Pogosto so kršitve posledica težav v delovanju opreme, uporabniku neprijaznih aplikacij in podobnih nevšečnosti pri uporabi davčnih blagajn. V želji po hitrem zaslužku so davčne blagajne na trg ponudila tudi podjetja, ki se sicer ne ukvarjajo s programsko opremo. Svetujemo, da si izberete ponudnika, ki ima dolgoletne izkušnje v panogi in vam bo le tako tudi v primeru težav znal nuditi ustrezno pomoč.

Stranke prevzele vlogo inšpektorjev

Bodite pozorni. Vašega poslovanja zdaj ne spremljajo več samo inšpektorji. Njihovo sorazmerno skromno ekipo so dopolnili še porabniki, ki predvsem z namenom sodelovanja v nagradni igri preverjajo pravilno izdajanje računov. Število porabnikov, ki preverja račune, je že skoraj preseglo 27 tisoč. Skupaj je bilo od 2. 1. 2016 pa do 11. februarja preverjenih že skoraj tri milijone računov. Število izdanih in davčno potrjenih računov je že preseglo 121 milijonov.

Ne pozabite, vaš poslovni prostor mora biti po novem opremljen z obvestilom, ki stranke opozarja, da morajo vzeti račun. Obvestilo lahko najdete tukaj.

Kakšne kazni lahko doletijo kršitelje?

Če so inšpektorji do konca januarja kršitelje v večini primerov le opozarjali, pa so s 1. februarjem že začeli kršiteljem izdajati kazni. Razpon glob se giblje od dva tisoč do sto tisoč evrov za gospodarske družbe, v primeru velikih gospodarskih družb pa celo do 150 tisoč evrov. Samostojne podjetnike pa lahko doleti kazen v razponu med 1.500 in 50 tisoč evri.

Ne pozabite na podatke o poslovnih prostorih

Številka računa mora za namen davčne potrditve poleg zaporedne številke računa vsebovati tudi oznako, ki se nanaša na poslovni prostor, kjer je bil račun izdan. Prav tako mora biti v številki oznaka elektronske naprave za izdajo računov. Na ta način lahko Furs v primeru suma o nepravilnem poslovanju učinkoviteje izvaja nadzor.

Kaj pa dopolnilno delo?

Posamezniki, ki imajo prijavljeno dopolnilno dejavnost, morajo sicer izdajati račune, a jim ni treba izdajati davčno potrjenih računov.

Vaš bizi.si

Skrita pot vaše kozmetike
13. marec, 2024